ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση χαρακτικών έργων της Ελένης Τζιφάκη- Μισιρλή, αφιερωμένη στην Ι.Μ. Αρκαδίου

Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων Κρήτης της Αττικής, «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» (1930 έτος ίδρυσης), θα παρουσιάσει έκθεση χαρακτικών έργων της κας Ελένης Τζιφάκη- Μισιρλή, αφιερωμένη στην επέτειο των 150 ετών από το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου (1866-2016). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 12 Μαίου 2017 και ώρα 19:00 στις κατακόμβες της Ρωσικής Εκκλησίας Αθηνών (Φιλελλήνων 21).

Έκθεση χαρακτικών έργων της Ελένης Τζιφάκη- Μισιρλή, αφιερωμένη στην Ι.Μ. Αρκαδίου

Η επιλογή του χώρου δηλ. στις κατακόμβες της Ρώσικης Εκκλησίας στην Αθήνα (Φιλελλήνων 21) και ο συνδυασμός αυτός της εκδήλωσης δεν γίνεται τυχαία.

Οι Ρεθυμνιώτες της Κρήτης ανέκαθεν είχαν μεγάλο σύνδεσμο με την Ρωσία, ιδίως την εποχή της Κρητικής Επανάστασης (1866-1869) για την απελευθέρωση του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό, υπήρχε δε προξενικός πράκτορας στο διαμέρισμα Ρεθύμνου, όπου εκτελούσε διπλωματική δραστηριότητα με το όνομα Γεώργιος Ζαχ. Σκουλούδης κυρίως την περίοδο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.

Η υπενθύμιση της προσφοράς των φιλελλήνων συμμαχικών δυνάμεων αποτελεί επαινετή πράξη, κυρίως γιατί διατηρεί ζωντανή την μνήμη και καθιστά διαχρονικό το παράδειγμα τους , όπως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι , και άλλοι

Την πρώτη δεκαετία τού εικοστού αιώνα το Ρέθυμνο γνώρισε σημαντική οικονομική άνθιση και ευεξία, που οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός τής παρουσίας, εδώ, στην Κρήτη των Μεγάλων Δυνάμεων και στο Ρέθυμνο, ειδικότερα, δυόμιση χιλιάδων ομόδοξων Ρώσων, που ορίστηκαν ως εγγυήτρια δύναμη τήρησης τής τάξης στο διαμέρισμα τού Ρεθύμνου, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Θεόδωρο ντε Χιοστάκ, άνδρα ικανό και φιλέλληνα.

Επίσης οι Ρώσοι, την παρουσία τους στο Ρέθυμνο (1898-1909) συνόδευσαν με σημαντικά έργα ευποιίας, φιλανθρωπίας και επωφελούς κοινωνικής δράσης. Kτίζουν το Τσάρειο Νοσοκομείο (εγκαίνια Μάιο 1899), το επισκοπείο, ενώ συμμετέχουν ενεργά στα έξοδα ανέγερσης τού καμπαναριού τού μητροπολιτικού ναού, με την κάλυψη τής δαπάνης τού χυτηρίου των οκτώ κωδώνων του.

Ο Ρώσος υπολοχαγός Μ. Ρουτσόφσκι φτιάχνει τοπογραφικό τής πόλεως και αργότερα, περί το 1900, τυπώνεται και σχετικός χάρτης για τον προσανατολισμό των Ρώσων στρατιωτικών στη νέα τους πατρίδα, το Ρέθυμνο. Τότε ονοματοθετούνται και οι δρόμοι τής πόλης για πρώτη φορά. Στα ονόματα των δρόμων εμφαίνεται σαφώς η στενή συνεργασία Ρώσων και Ελλήνων, που αγνόησαν προκλητικά το τουρκικό στοιχείο τής πόλης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει αναλυτικά:

Εντός του Ιερού Ναού Αγ. Τριάδας – Ρώσικη χορωδία
Χαιρετισμός του πρόεδρου του συλλόγου κου Γεωργίου Βλατακη δικηγόρου – Θεολόγου
Σύντομη αναφορά στο ιστορικό γεγονός και η συμβολή της Ρωσίας την εποχή εκείνη από τον φιλόλογο – ιστορικό καθηγ. κου Ιωάννη Γρυντάκη
Παρουσίαση των χαρακτικών εργων από την κα Ελενη Τζιφάκη – Μισιρλή
Ρωσική χορωδία
Κρητικό κέρασμα