ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση εικαστικών «ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ, Παντιέρες, Φλάμπουρα…»: Παράλληλες εκδηλώσεις

Έκθεση εικαστικών «ΜΠΑΪΡΑΚΙΑ, Παντιέρες, Φλάμπουρα…»
Αίθουσα Πυροβολικού, Φορτέτσα,
Από τις  10  ως τις 24 Ιουλίου

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 θα παρουσιαστούν στον χώρο της έκθεσης οι παρακάτω περφορμανς:

11:00 – 21:00

Η Στέλλα Δρυγιαννάκη τοποθετεί την Ελληνική σημαία ανάποδα, μια κίνηση η οποία μπορεί να δηλώνει, προσβολή και ιεροσυλία στο Εθνικό Σύμβολο και την Πατρίδα, έκφραση διαμαρτυρίας και αντίστασης, σήμα κινδύνου και επίκληση σε βοήθεια σε έναν εξωτερικό παράγοντα, παράδοση στον κατακτητή… Έτσι λένε.

Για όλα αυτά δηλώνει η ίδια

“Δεν το έκανα εγώ” αλλά επειδή μπορεί και να το έκανε τελικά, και να έχει μερίδιο ευθύνης της κατάστασης όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή Ελλάδα, μη θέλοντας να γνωρίζει τις αλήθειες; κοιτώντας την δουλίτσα της και τον εαυτούλη της; ψηφίζοντας άθλιους εκπροσώπους ή απέχοντας από την ψήφο και οτιδήποτε πολιτικό; την Τρίτη 13 Ιουλίου στην Αίθουσα Πυροβολικού για 10 ώρες θα συνεχίζει να γεμίζει επαναλαμβάνοντας ατελείωτα με την φράση της σαν σε σχολική τιμωρία, το μπαϊράκι της, το κομμάτι ύφασμα, , φάρδους 90 πόντων και μακρούς 200ων. Όσα τα χρόνια “απελευθέρωσης” του Ελληνικού κράτους, όσα τα χρόνια της υποκρισίας, της ανημπόριας, της Δήθεν Ελληνικότητας.

18:30 – 19:00 & 20:00 – 20:30

Η Εύη Αθανασίου παρουσιάζει το έργο σε εξέλιξη «Ύμνος εις την…» 2013-σήμερα, το οποίο συνομιλεί με τις νέες εικαστικές επαναστατικές σημαίες, αυτής της περιοδικής έκθεσης, σε αυτή τη στάση της στο Ρέθυμνο.

Το έργο του οποίου η πρώτη παρουσίαση έγινε το 2013, με την έκθεση ενός έργου ρούχου στα πλαίσια της έκθεσης «Art you Fashion me?» (https://evartoscopic.blogspot.com/…/art-you-fashion-me…), εξελίχθηκε σε δράση και εγκατάσταση στο χώρο με την προσθήκη ενός γραφείου, μια σφραγίδας, καρποστάλ με στροφές από το ποίημα για σφράγισμα , μια φωτογραφία με το ίχνος της ελληνικής σημαίας και από πίσω ένα τρεμάμενο φως. Το τελευταίο στοιχείο που προστέθηκε είναι η συμμετοχή του κοινού στην απαγγελία των στροφών του ποιήματος.

Η καλλιτέχνης απαγγέλει στροφές από το ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού, «Ύμνος εις την Ελευθέρια», φορώντας ένα αντρικό πουκάμισο με ραμμένα μπλε και λευκά υφάσματα, τύπωμα μιας ανθρώπινης μορφής που συστρέφετε στον εαυτό της, χέρια που καταλήγουν σε κόκκαλα, κέντημα τον τίτλο του ποιήματος με κόκκινη κλωστή και κολλημένα κέρματα 1 & 2 δραχμών στο πέτο του ρούχου.

Στο χώρο της έκθεσης στο Ρέθυμνο, στροφές από το ποίημα, θα απαγγέλλονται από την εικαστικό σε μια συνομιλία με τα έργα της έκθεσης, από μια τυπωμένη καρποστάλ την οποία και θα αφήνει επί τόπου στο εκάστοτε έργο.

Την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εικαστικό εργαστήριο κατασκευής ευφάνταστων Μπαϊρακιών για μικρούς και μεγάλους με διάφορες τεχνικές από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.

• Το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εικαστικό δρώμενο με περιφορά των εικαστικών έργων – Μπαϊρακιών της έκθεση, από εθελοντές στους εξωτερικούς χώρους του κάστρου της Φορτέτσας.

Διοργάνωση – επιμέλεια: Μαρία Τσουκνάκη/ κατ-ART-ι

Η έκθεση και όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις έχουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

* Θα τηρηθούν τα μέτρα προστασίας εναντίον της covid19. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.