ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΧΤΙΣΤΕΣ» της Μαρίας Χουλάκη στο Ηράκλειο

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Ηρακλείου το ΤΕΕ/ΤΑΚ οργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «ΧΤΙΣΤΕΣ» της Μαρίας Χουλάκη από 2 έως 19 Νοεμβρίου 2016 στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα και την έκθεση θα προλογίσουν ο Οδυσσέας Σγουρός αρχιτέκτονας γ.γ. της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ και ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος ιστορικός τέχνης.

Όπως αναφέρει ο Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και κριτικός τέχνης

«Η Χουλάκη φαίνεται να αξιοποιεί τη φωτογραφία με διπλό τρόπο: από τη μία πλευρά βασίζεται στον κόσμο και στις εικόνες του τις οποίες αναπαράγει τεκμηριώνοντας τη διαδικασία των τεχνικών και των υλικών που χρησιμοποιούν οι χτίστες. Ωστόσο η ιστορία που αφηγείται δεν τελειώνει εκεί. Διότι από την άλλη πλευρά φαίνεται να μεταβαίνει επέκεινα του κόσμου, απορρίπτοντάς τόσο αυτόν όσο και τις εικόνες του, για να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αφαίρεσης, στο πολιτιστικό πεδίο των ζωγραφικών αξιών που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την καθημερινότητα και τις εικόνες της, όπως τα ξέρουμε. Κινείται εντός δύο αντίθετων συνθηκών, της αναπαράστασης και της αφαίρεσης και κάνει τη φωτογραφία που είναι παραδοσιακά θεραπαινίδα της αναπαράστασης, λειτουργικό μοντέλο της αφαίρεσης. Η φωτογραφία της είναι στοχαστική διότι όχι μόνο αρνείται να λάβει θέση υπέρ μιας συνθήκης αλλά το κάνει δύσκολο και για τον θεατή να την κατατάξει σε μία συνθήκη, είτε αυτήν της αναπαράστασης είτε αυτήν της αφαίρεσης, είτε αυτήν του τεκμηρίου που σχετίζεται με τον κόσμο που αναπαριστά, είτε αυτή του σημείου που ορίζεται μόνο με αναφορά σε άλλα σημεία. Με αυτή την έννοια η δουλειά της «μιλά πάρα πολύ»· παίρνει αποστάσεις από την παραδοσιακή φωτογραφική συνθήκη χωρίς να την εγκαταλείπει. Πού μας οδηγεί η μετα-τεκμηριωτική συνθήκη στην οποία η Χουλάκη κατευθύνει; Είναι δύσκολο να διαβλέψουμε. Ας περιμένουμε».