ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση για την Αρκτική: Η ταχεία και έντονη θέρμανση συνεχίζει να οδηγεί την εξέλιξη του αρκτικού περιβάλλοντος

A .Σουμπασάκης, Κ. Λαγουβάρδος-climatebook.gr

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έκθεσης του ΝΟAΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration, ΗΠΑ) για την κατάσταση του αρκτικού κλίματος τη χρονιά που πέρασε (Οκτώβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021), τα οποία συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Η Αρκτική συνεχίζει να θερμαίνεται με ρυθμό πάνω από το διπλάσιο σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.
  • Ήταν το έβδομο θερμότερο έτος στα χρονικά.
  • H συνολική έκταση του θαλάσσιου πάγου τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν η 12η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στον αρκτικό κύκλο.
  • Σημειώθηκε μεγάλη περίοδος χαμηλής χιονοκάλυψης.
  • Πολύ σημαντικές ήταν οι απώλειες μάζας πάγου στη Γροιλανδία.
  • Παρατηρήθηκε σημαντική ανάπτυξη της καλοκαιρινής βλάστησης στην Τούνδρα.
  • Παρατηρήθηκαν αυξημένοι ρυθμοί οξίνισης του ωκεανού.

Η έκθεση της κατάστασης της Αρκτικής για το 2020 “Arctic Report Card 2021” της NOAA, καταγράφει τους πολυάριθμους τρόπους με τους οποίους η κάποτε αδιαμφισβήτητα παγωμένη περιοχή μεταβάλλεται από τη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή, καθώς η αυξανόμενη θερμότητα και η απώλεια πάγου οδηγούν τη μετάβασή της προς ένα θερμότερο, λιγότερο παγωμένο και πιο αβέβαιο μέλλον.

Στον χάρτη επάνω παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της ετήσιας θερμοκρασίας για την περίοδο 1 Οκτωβρίου 2020–30 Σεπτεμβρίου 2021, σε όλη την Αρκτική σε σύγκριση με τον μέσο όρο 1981-2020. Τα  έντονα κόκκινα χρώματα σε όλη την Ευρασιατική Αρκτική πάνω από τη Θάλασσα Laptev είναι ενδεικτικά της θερμής φθονοπωρινής εποχής ρεκόρ. Στη γραφική παράσταση κάτω φαίνεται ότι από το 2000, η ​​υπερθέρμανση της Αρκτικής (κόκκινη γραμμή) είναι υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου (μαύρη γραμμή).  Πηγή: NOAA Arctic Report Card 2021.