ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Έκθεση εικαστικών στον ΟΗΕ: “Είμαστε αυτό που τρώμε”

είμαστε ότι τρώμε

Ο ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, συχνά διοργανώνει εκθέσεις για θέματα που είναι υψηλά στην λίστα προτεραιοτήτων του: τα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλλαγή του κλίματος, τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις, η βία κατά των γυναικών.


Τούτη τη φορά, το θέμα είναι η ασφαλής κατανάλωση τροφίμων – στο πλαίσιο της διατροφικής ασφάλειας -και μια ομάδα καλλιτεχνών εκθέτουν στα γραφεία του Οργανισμού, από τις 28 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου.

Ένα από τα έργα του Κινέζου Liu Bonin φέρει τον τίτλο «Κρυβόμενος στην πόλη – λαχανικά». Ανήκει στη σειρά έργων του, «Κρυβόμενος στην πόλη» και παρουσιάζει ζωγραφισμένες αυτοπροσωπογραφίες, καμουφλαρισμένες σε φόντο ραφιών σουπερμάρκετ.

Τα «όμορφα» – έτσι διατείνεται – καλάθια που ετοίμασε ο Πέπε Λόπες αφιερώνονται στα Macdonalds, τα Starbucks, την PepsiCola, τα Dunkin Donats. Ο Βενεζουελάνος καλλιτέχνης θέλει με τα ζωγραφισμένα – με ακρυλικό – καλάθια του να υπογραμμίσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφίμων που διατίθενται από μεγάλες αλυσίδες ή εταιρείες.

«Η Βαλίσια λούεται, φορώντας τα κυριακάτικά της» και «Ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι στον ψηλό Τζέιμς» είναι κάποια από τα έργα του Βικ Μουνίζ. Είναι μέρος της σειράς έργων του Βραζιλιάνου εικαστικού με τίτλο «Παιδιά από ζάχαρη» (φωτογραφίες έργων ζωγραφικής – με υλικό τη ζάχαρη – παιδιών των οποίων οι γονείς και παπούδες τους δούλευαν σε φυτείες ζακαροκάλαμου).

Η έκθεση οργανώνεται από τον Τζακ Μπριούερ, Πρέσβη για την Ειρήνη και τον Αθλητισμό για την Αμερικανική Ομοσπονδία για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τον ανεξάρτητο έφορο εκθέσεων Άαρον Λιβάι Γκάρβι και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), με τη στήριξη της μόνιμης αποστολής της Γρενάδα στα Ηνωμένα Έθνη.