ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έκθετος ο Παπακωνσταντίνου για την απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου την υπόθεση των μεγαλοκαταθετών της Ελβετίας.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο τότε υπουργός Οικονομιών είπε διαδοχικά ψέμματα. Μετά τη δήλωση Στουρνάρα ότι…αγνοείται η τύχη του CD με τα ονόματα, το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όπως προκύπτει από παλαιότερες απαντήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή είχε στα χέρια του τη λίστα, ενώ η αναφορά του νυν υπουργού Οικονομικών στους Financial Times ότι θα ξαναζητήσει τη λίστα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και τον αφήνει εκτεθειμένο.

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα καθώς παραμένει ακόμα άγνωστο αν ολόκληρη η λίστα έχει δοθεί στο ΣΔΟΕ. Από τη πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι αρχικώς έδωσε μέρος των ονομάτων στον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και κατόπιν τα παρέδωσε όλα στον επόμενο επικεφαλής του Σώματος, Γ. Διώτη. Προκύπτουν ωστόσο τα εξής ερωτήματα:

*Γιατί έδωσε μόνο μερικά από τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για αν ερευνηθούν; Να σημειωθεί πως στελέχη του Σώματος λένε ότι έδωσε μόνο 27 ονόματα.
*Γιατί ο τότε υπουργός Οικονομικών, όπως λέει, έδωσε όλη τη λίστα το 2011 στον κ. Διώτη, δηλαδή με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους από τότε που έφτασε στα χέρια του;

Τη συγκεκριμένη λίστα είχε παραδώσει από το 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όμως, όπως αποδεικνύεται, εκείνη την εποχή δήλωνε ότι δεν ήξερε τίποτα.

“Το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογουμένους φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε Τραπεζικά Ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία”, αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 6 Ιουνίου του 2011.

Ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με πρόσφατη δήλωση του, αναιρεί τα όσα έλεγε το 2011, καθώς όχι μόνο παραδέχεται την ύπαρξη της λίστας, αλλά υποστηρίζει όπως προαναφέραμε ότι την είχε στην κατοχή του και την παρέδωσε στον τότε γγ του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη.

“Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Κριστίν Λαγκάρντ στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ σε μία Ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη δήλωσή του.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Mega τόνισε ότι την λίστα αυτή την παρέδωσε στον κ.Διώτη. “Από εκεί και πέρα ρωτήστε τον επόμενο”, είπε υπονοώντας τον επόμενο υπουργό Οικονομικών από τον ίδιο που ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες έριχνε τις ευθύνες στο ΣΔΟΕ και μιλούσε για διαφθορά στο Σώμα.

Ο Γ.Στουρνάρας δήλωσε ότι θα ζητήσει αντίγραφο από τους Γάλλους, ενώ σύμφωνα, δε, με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το έγγραφο παραδόθηκε και στην ΕΥΠ και είναι σε γνώση του νυν επικεφαλής της Υπηρεσίας.

Η “λίστα Φαλτσιανί”

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η “λίστα Λαγκάρντ” δεν είναι άλλη από τη “λίστα Φαλτσιανί”. Ο Ερβέ Φαλτισανί ήταν στέλεχος της ελβετικής τράπεζας HSBC, από την οποία υπέκλεψε δεκάδες χιλιάδες ονόματα μεγαλοκαταθετών από διάφορα κράτη. Οι τελευταίοι αν και διατηρούσαν μεγάλα ποσά, δεν τα είχαν δηλώσει με αποτέλεσμα να φοροδιαφεύγουν στη πατρίδα τους. Στη συνέχεια, διεκδίκησαν και πήραν εκατοντάδες εκατομμύρια σε φόρους που ως τότε δεν αποδίδονταν. Η Ελλάδα, ωστόσο ουδέποτε έπραξε κάτι τέτοιο.

“Τον Φεβρουάριο του 2010, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Φαλτσιανί απευθλυνθηκε και στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου ισχυρίζονται ότι το ΥΠΟΙΚ ανρληθηκε να αγοράσει τη λίστα αν έντονη είναι η φημολογία ότι αγοράστηκε.

Το CD πάντως έφτασε στην Ελλάδα μέσω της Λαγκάρντ το 2010.

Είναι εμφανές ότι εμμέσως πλην σαφώς το 2010 παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της τη λίστα. Τι μεσολάβησε λοιπόν και έκανε φτερά το CD;

news247.gr