«Εκτός λειτουργίας» το μόνο δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της Ελλάδας!

Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οικογενειών με παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες μετά την αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, εκφράζοντας την «ανησυχία και την αγανάκτηση ενός ολόκληρου κόσμου», στην προσπάθειά του να αναδείξει την σοβαρότητα του θέματος, κάνει δραματική έκκληση στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να παρέμβουν άμεσα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από συγγενείς καρδιοπάθειες, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεδομένου του ιδιάζοντος καθεστώτος το οποίο ισχύει για το αντίστοιχο τμήμα στο “Ωνάσειο Κ.Κ.”, αποτελεί πρακτικά και ουσιαστικά τη μοναδική δημόσια δομή η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις παιδιών που πάσχουν από κάποια μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας, καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου Κέντρου. Και η σημασία αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη λαμβάνοντας υπόψη ότι στο συγκεκριμένο Τμήμα προσφεύγουν κατά κανόνα και για λόγους προφανείς παιδιά προερχόμενα από χαμηλού εισοδηματικού προφίλ οικογένειες, οι οποίες δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της νοσηλείας σε κάποια ιδιωτική κλινική ή ακόμη περισσότερο σε παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του εξωτερικού».

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» έχουν οδηγήσει στην ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του, με δυσάρεστες επιπτώσεις για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ο σύλλογος ζητά την άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου και την εξεύρεση μόνιμης λύσης, ώστε να συνεχιστεί η προσφορά του Κέντρου κατά τα τελευταία 30 χρόνια. «Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται πλέον, ενώ επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί για τους ανήλικους, ακόμη και νεογέννητους, ασθενείς, οι οποίοι εναγωνίως, μαζί με τις οικογένειές τους αναμένουν την επαναλειτουργία του προαναφερθέντος Κέντρου» καταλήγουν.

Για το ίδιο θέμα εξάλλου είχε κάνει προ ημερών ανακοίνωση και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας την αδρανοποίηση της μόνης δημόσιας Παιδοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής στην Ελλάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Aπάντηση από το υπουργείο, μετά τις αντιδράσεις

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η παραπάνω έκκληση το υπουργείο Υγείας έβγαλε ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει το κέντρο όπως και αν υπάρχει σχέδιο για την διάσωση του.

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας στις καταγγελίες για παύση λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»:

Τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν καρδιοχειρουργικής επέμβασης, αντιμετωπίζονται από το “Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο”, κάτι που γινόταν και πριν την περίοδο του κορονοϊού, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, από μία μεγάλη δωρεά που υπήρχε σε εξέλιξη.

Από τη στιγμή που έχει αρθεί η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, η λίστα των τακτικών χειρουργείων που εκκρεμούν, εξετάζεται από ομάδα γιατρών του ΩΚΚ έτσι ώστε αυτά που χρήζουν αντιμετώπισης να πραγματοποιούνται άμεσα.

Όλα τα περιστατικά που χειρουργούνται στο ΩΚΚ δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, πραγματοποιούνται δε σε ένα Νοσοκομείο του οποίου η φήμη είναι διεθνής για τις επεμβάσεις καρδιάς.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα, ότι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’, υποδέχεται όλα τα περιστατικά COVID-19 ανηλίκων.

Αν σταματούσε η λειτουργία της ως ΜΕΘ-COVID προκειμένου να εξυπηρετεί τακτικά χειρουργεία, αυτό θα είχε ως συνέπεια να μην υπάρχει στη Νότια Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων για επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Β. Κικίλιας στη Βουλή: Ας μην αφήσουμε ισχνές μειοψηφίες να διακινούν fake news για το Παιδοκαρδιοχειρουργικό στο Παίδων

«Ας προσπαθήσουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να μην αφήσουμε κάποιες ισχνές μειοψηφίες, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν τα fake news στα social media.

Κλείσατε, λένε, την Καρδιοχειρουργική Κλινική στο Παίδων… Που είναι το μόνο Covid Νοσοκομείο για παιδιά στη Νότια Ελλάδα!

Θέλουν να αφήσουμε ξεκρέμαστη όλη τη Ν. Ελλάδα, ενώ δωρεάν πηγαίνουν όλα στο Ωνάσειο και χειρουργούνται αν χρειάζεται.

Και ανασφάλιστα και ασφαλισμένα. Όλα τα παιδιά, όλου του κόσμου.

Έχει μεριμνήσει η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Και κάποιοι δεν ντρέπονται να διακινούν fake news εν μέσω της νυκτός.

Ενοχλεί που η ελληνική κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία, πάνω από κόμματα, σταθμίζει και θεωρεί ότι είναι προνομιακό πεδίο επιτυχίας για την Κυβέρνηση η Υγεία.

Πεδίο ένωσης, αλληλεγγύης και στήριξης για όλους τους Έλληνες.

Το θεωρώ μη έντιμο αυτό το οποίο συνέβη μέσα στη νύχτα, γιατί έχει να κάνει ειδικά με μικρά παιδιά.

Και κάποιοι πάνε να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, εις βάρος της μέσης ελληνικής οικογένειας, ενός γονιού, ενός πατέρα ή μητέρας που αγωνιούν για το παιδάκι τους».