ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ελευθερία Τύπου: Η Ελλάδα στον …πάτο της Ευρώπης!

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontieres) δημοσίευσαν το World Press Freedom Index του 2022. Δηλαδή το δείκτη ελευθερίας του Τύπου σε 180 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Μεταξύ τους είναι και η Ελλάδα. Δηλαδή, η χειρότερη του είδους, στην Ευρώπη.

Η χώρα μας γιόρτασε τα 20 «γενέθλια» της αξιολόγησης, με πτώση 38 θέσεων (από το Νο 70 στο Νο 108). Στις υπό κατηγορίες (Αφρική, Αμερική, Ασία-Ειρηνικός, Ευρώπη-Κεντρική Ασία και Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική), είμαστε οι τελευταίοι στη δική μας, την Ευρώπη. Για την ιστορία, στην πρώτη έκθεση του 2002, ήμασταν στην 19η θέση. Βέβαια, τότε η μεθοδολογία ήταν άλλη, όπως και οι χώρες που συμμετείχαν.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΡΥΦΗ” ΜΑΣ

Όπως αναφέρει το RSF «ενώ η Νορβηγία παραμένει στην κορυφή του World Press Freedom Index, η ήπειρος εμφανίζει σημαντικές ανισότητες και οι συνθήκες -και στα δυο άκρα- έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Η Εσθονία (4η) και η Λιθουανία (9η) –δύο πρώην κομμουνιστικά κράτη– συγκαταλέγονται πλέον στην πρώτη δεκάδα, όπου δεν είναι πια η Ολλανδία (28η). Η Ελλάδα (108η) έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία (91η), στην τελευταία θέση της Ευρώπης.

Αυτές οι εξελίξεις και οι ανισότητες αντικατοπτρίζουν τρεις κύριες τάσεις. Πρώτον, η επιστροφή των δολοφονιών δημοσιογράφων στην ΕΕ: ο Γιώργος Καραϊβάζ στην Ελλάδα, και ο Peter R. De Vries, στην Ολλανδία, δολοφονήθηκαν με μαφιόζικο τρόπο στο κέντρο δύο ευρωπαϊκών πόλεων. Οι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες της Daphne Caruana Galizia στη Μάλτα (78η) και του Jan Kuciak στη Σλοβακία (27η), που έγιναν πριν το 2020, δεν έχουν ακόμη καταδικαστεί. Ωστόσο, αυτές οι δύο χώρες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στον αγώνα για δικαιοσύνη και στις μεταρρυθμίσεις για την ελευθερία του Τύπου.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι –που ψευδώς ταυτίζονται με την κυβέρνηση– αντιμετώπισαν βίαιη εχθρότητα από διαδηλωτές, κατά των μέτρων δημόσιας υγείας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στη Γερμανία (16η), στη Γαλλία (26η), στην Ιταλία (58η) και στην Ολλανδία, δημοσιογράφοι δέχθηκαν σωματική επίθεση και αντιμετώπισαν προσβολές και απειλές κάθε είδους, σε όλη την ήπειρο.

Ορισμένες δε, κυβερνήσεις της ΕΕ και των γειτονικών χωρών έχουν εντείνει τους δρακόντειους νόμους κατά των δημοσιογράφων, ιδίως στη Σλοβενία (54η), την Πολωνία (66η), την Ουγγαρία (85η), την Αλβανία (103η) και την Ελλάδα.

Η Σερβία (79η) «κέρδισε» βαθμούς στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας, όπως και οι κυβερνήσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας (20η) και της Βουλγαρίας (91η), χώρες που χαλάρωσαν τον έλεγχο του Τύπου, μετά τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Στη Μεγάλη Βρετανία (24η) ξεχώρισε η περίπτωση του εκδότη του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, που εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (42η) με την κατηγορία της δημοσίευσης απόρρητων εγγράφων, έπειτα από δύο χρόνια νομικών διαδικασιών.

Το RSF έχει αγωνιστεί για να μην αποτελεί η υπόθεση Ασάνζ επικίνδυνο προηγούμενο, για τη δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου σε όλο τον κόσμο».

Συνολικά, μέσα στο έτος που μελετήθηκε δολοφονήθηκαν 24 δημοσιογράφοι και 1 εργαζόμενος σε Media -το θλιβερό ρεκόρ είναι οι 145 του 2012-, ενώ φυλακίστηκαν 59 δημοσιογράφοι και 2 εργαζόμενοι σε media -το 2021 ήταν 302.

διαβάστε περισσότερα στο news247.gr