ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα: Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων 21 χρόνων!

Οι εκπομπές αερίων από τις φωτιές του Ιουλίου στην Ελλάδα, είναι οι υψηλότερες των τελευταίων 21 χρόνων στη χώρα μας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Καταγραφής της Ατμόσφαιρας Copernicus (Copernicus Atmosphere Monitoring Service – CAMS).

Σύμφωνα με το CAMS, οι εκλύσεις έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ του 1 μεγατόνου άνθρακα μεταξύ 1ης Ιουλίου και 25ης Ιουλίου – αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούλιο του 2007!

«Το τρέχον κύμα καύσωνα που επηρεάζει την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, έχει αυξήσει τον κίνδυνο πυρκαγιών, κάτι που αντανακλάται στην υψηλή ένταση εκδήλωσής τους στη Μεσόγειο» παρατηρεί ο επικεφαλής επιστήμονας της CAMS, Μαρκ Πάρινγκτον.

Οι προγνώσεις της CAMS για τα σωματίδια και άλλους ρύπους που σχετίζονται με τις εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές δείχνουν πως ο καπνός μεταφέρεται προς τα νότια σε όλη τη Μεσόγειο – κάτι που επιβεβαιώνεται από τις δορυφορικές εικόνες της υπηρεσίας.

«Δυστυχώς, δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένων των ακραίων συνθηκών στην περιοχή. Η παρατηρούμενη ένταση και οι εκτιμώμενες εκπομπές καταδεικνύουν πόσο ασυνήθιστη είναι η κλίμακα των πυρκαγιών αυτού του Ιουλίου σε σχέση με τα δεδομένα προ είκοσι ετών που διατηρούμε στο σύστημα αρχείων μας», πρόσθεσε ο Πάρινγκτον που σημείωσε πως η υπηρεσία θα εξακολουθήσει να καταγράφει στενά τις εκλύσεις αερίων από τις φωτιές έως το τέλος του καλοκαιριού.