ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΚΙΝΤΙΚΟΥ

Εμπόριο την εποχή του covid 19 – της Αθηνάς Τσικιντίκου

Κατάσταση πολέμου για την κοινωνία, οικονομία, για το εμπόριο και το επιχειρείν.
Άραγε πόσα χρόνια κρατάει ένας πόλεμος στην ουσία;
Ποια είναι η αρχή, η μέση και το τέλος;

Αθηνά Τσικιντίκου

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Θα δούμε λοιπόν, ότι για το επιχειρείν – εμπόριο και για την οικονομία, ο πόλεμος έχει αρχίσει από το 2008 δηλαδή 13 χρόνια μέχρι σήμερα.

Άλλαξε τις αναφορές, άλλαξε την τοποθεσία παραγωγής, άλλαξε την παράδοση της κληρονομιάς, άλλαξε τον χαρακτήρα των επιχειρηματιών, πρόσθεσε ώρες δουλειάς, πρόσθεσε ημέρες εργασίας, κλπ.

Η συνέχεια του πολέμου μας φέρνει κάτι νέο, το covid19…

Ερωτημα: Τι θα κάνουμε; Πως θα ανταπεξέλθουμε …και πως θα ανοίξουμε ξανά τις επιχειρήσεις μας;
Θεωρώ πως πρέπει να το δεχτούμε σαν ένα είδος άσκησης!!
Η άσκηση ως λέξη έχει την ενέργεια του ρήματος ασκώ δηλαδή γύμναση του πνεύματος.

Στην κατανόηση της εκφώνησης , αρχίζει ο εγκεφαλος να παίρνει εντολή να σκεφτεί ,με ποια πραξη πρέπει να αρχίσει ..με την αφαίρεση ,την πρόσθεση,τον πολλαπλασιασμό ή την διαίρεση…;

Η πρόσθεση θα είναι προς το τέλος και έτσι ξεκινάμε με την αφαίρεση που μας επισημάνει ότι .•.αφαιρουμε ότι αρνητική σκέψη υπάρχει μέσα στο μυαλό μας και εστιάζουμε στα θετικά και όμορφα πράγματα που έχουμε γύρω μας …νόμος άγραφος ,ξεκινάμε από αυτά που ήδη έχουμε στην φαρέτρα μας .

• Ξεχνάμε αυτά που θα θέλαμε να είχαμε …
• Επαναπροσδιορίσουμε την γνώση μας και την επιμονή μας .
• Εστιαζόυμε στο νου ,στη λογική, που μας λέει Ότι δεν χρησιμοποιούμε και δεν μεταφράζουμε τους νόμους κατά το δοκούν.
• Κάνουμε στο τέλος ένα Braimstorming , ένα management plan και σε απλή ελληνική γλώσσα κάνουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο κινήσεων που θα περιέχουν τις κατάλληλες αλλαγές για τη εποχή μετά την επιδημία .

Πως θα φτιάξουμε ένα επιχειρηματικό σχέδιο;

•Υπολογίζω τις δυνάμεις μου .
•Θα μετρήσω τα αποθέματα μου.
•Θα ελέγξω τις συνθήκες.
•Θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου από την αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου που είχαμε σταδιακά τα χρόνια που πέρασαν.
•Θα δούμε την εξέλιξιμη συνθήκη και τις πληροφορίες που μας δινει. Δεν πλατιαζουμε σίγουρα όσο και ξένα είναι για μας τα νέα δεδομένα.
• to the point…. Ο στόχος ,το ζητούμενο της άσκησης.

Σύμφωνα με τον CEO της εταιρειας στρατηγικής και έπικοινωνιας, FORESIGHT, Αλεξανδρος Κωστοπουλος, καιρός ειναι, να αφήσουμε την ευκολία και την γοητεία του δήθεν. Να συνεργαστούμε με τον συνάδελφο μας και να αξιοποιήσουμε την αναξιοποίητη για τόσα χρόνια η δύναμη του εμείς και να σφυρηλατησουν χρήσιμες μετρήσιμες λύσεις. Ακραδαντα πιστεύει ότι είμαστε σε κομβικο σημείο. Η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγή. Το τεράστιο χθες πρέπει να πέσει κάτω.

Οι νέοι άνθρωποι,έχουν απίστευτες γνώσεις και θα πρέπει να τους δοθεί η σκυτάλη ,το εμπόριο όσο και το επιχειρείν χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία.

Φανταστειτε τους νέους μπροστά και τον έμπειρο έμπορο και επιχειρηματία να ακολουθεί.

Νομίζω ότι ήρθε ώρα μετά το πέρας όλη αυτής της συνθήκης ,να μας βρει έτοιμους να κάνουμε το restart Με την παραπάνω άσκηση έχουμε μπει στην διαδικασία της αναζήτησης της λύσης.

Σύμφωνα με τον Dr Kritsiotakis έχουμε καταδικάσει το εμπόριο σε προϊόντοπενια και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να σκεφτούμε πως μπορούμε να το αλλάξουμε και να βάλουμε το επιχειρείν-εμπόριο σε μια τροχιά οικολογικών επιχειρήσεων. Επισης ο καθηγητής αναφέρει σε εισηγήσεις του: ότι είναι μικρό, πρεπει να είναι και σωστα δομημένο και οργανωμένο.

Ευκαιρία λοιπόν είναι να αλλάξουμε τον τρόπο της πώλησης ..συμφωνα με τις αναφορές του …να μάθετε να πουλάτε οφελος και όχι ιδιότητες …

Ένα επόμενο μου άρθρο θα το αφιερώσω σε ολα εκείνα τα γνωστικα σεμινάρια και βιβλία τ έχει γράψει και μας καθοδηγούν στη εξελικτική και διαδραστική μορφή επικοινωνιακού εμπορίου και επιχειρειν.

Τέλος και με την πρόσθεση…. προχωράμε στην διαίρεση ,παίρνουμε το άθροισμα και βάζουμε στο διαιρέτη την αγαπη μας για το εμπόριο.

Το αποτέλεσμα που θα βρεθεί έδωσε την λύση στη άσκηση !!!! στοχος!!! υλοποιηση

Οι συνθήκες δεν δημιουργουν τον άνθρωπο, τον αποκαλύπτουν!!!!

Αθηνά Κ. Τσικιντικου
Γενική Γραμματέας Εμπορικου συλλόγου Ρεθύμνης