ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού: Ξεκινά η χορήγηση της 3ης δόσης

Τις ειδικές κατηγορίες πολιτών οι οποίοι λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας που θα λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών.

Την έναρξη των εμβολιασμών με αναμνηστική δηλαδή τρίτη δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Οι εμβολιασμένοι των εν λόγω κατηγοριών θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα όταν και θ ανοίξει σχετική πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η τρίτη δόση στοχεύει στη θωράκιση ατόμων που λόγω νόσου η θεραπείας δεν κατάφεραν την απαιτούμενη ανοσοαπόκριση. Επίσης με τη συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργούνται υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων ώστε να αναπληρώσουν τη μείωση που σημειώνεται με την πάροδο του χρόνου

Στις 17/8 στην κοινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για την αναμνηστική δόση εμβολίου (τρίτη δόση) αποφασίστηκε η εισήγηση για τη χορήγηση που θα είναι με mRNA για όλους. Οι επιτροπές με βάση τα επιστημονικά δεδομένα προέβησαν στη σύσταση για χορήγηση στις 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Τα άτομα στα οποία θα χορηγηθεί αφορούν σε:

  • Μεταμοσχευμένους και άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση
  • Αιμοκαθερόμενους
  • Καρκινοπαθείς με συμπαγείς όγκους και άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο όπως επίσης και για αιματολογικούς καρκίνους
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή όπως άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα ή άλλα νοσήματα που αντιμετωπίζονται με ανοσοθεραπείες και άτομα με HIV.

Για τα τελευταία αυτά άτομα υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, και μάλιστα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και άτομα που κάνουν χρήση κορτιζόνης άνω των 20mg.

Πάντως η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εμβολιασμός με δυο δόσεις είναι αυτός που προστατεύει και μάλιστα κατά 92% από το θάνατο. Επίσης οι εμβολιασμένο κολλούν τον ιό όμως κατά 65% οι εμβολιασμένοι έχουν λιγότερες πιθανότητες για να τον μεταδώσουν.