ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Ένα πλούσιο τετραήμερο γεμάτο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι!

Ένα πλούσιο τετραήμερο γεμάτο καρναβαλικές δράσεις για όλες τις ηλικίες και τα γούστα, προσέφεραν οι ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Από την Τσικνοπέμπτη όπου η πόλη είχε μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι, μέχρι το παιδικό κυνήγι του θησαυρού, το 1ο Carnival Run και τον Χορό των Ομάδων.

Την Τσικνοπέμπτη η πόλη του Ρεθύμνου έζησε τον χορό, το κέφι και τη ζεστασιά της παρέας των ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού σε δέκα πάρτι, σε διαφορετικά σημεία του ιστορικού κέντρου, της παραλίας και της νέας πόλης. Με πολλά και διαφορετικά είδη χορού και μουσικής οι περαστικοί διασκέδασαν μαζί με τις ομάδες που είχαν επιμεληθεί τα πάντα για μια όμορφη βραδιά. Η μουσική, ο χορός και τα πλούσια εδέσματα γέμισαν την πόλη με παρέες που ευχαριστήθηκαν το τσίκνισμα και τη χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.

Στο παιδικό κυνήγι του θησαυρού, οι μαθητές του Ρεθύμνου εντρύφησαν στην λογοτεχνική παράδοση της Κρήτης, μιας και το 2019 είναι αφιερωμένο στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου. Η διοργανώτρια ομάδα, “ Έκατσ’ η κουτσή κατσίκα”, με φροντίδα επιμελήθηκε ένα παιχνίδι με παιδαγωγικό χαρακτήρα. Όλα ξεκίνησαν με… χορό, αφού η φετινή θεματική του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019, είναι ο “Χορός στον Χώρο και στον Χρόνο”. Έτσι και η νεολαία της Ρεθεμνιώτικης Παρέας, απέδωσε κρητικές παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμούς, “του κύκλου τα γυρίσματα” με εκατοντάδες μαθητές να χορεύουν κρητικούς παραδοσιακούς χορούς στην Πλατεία Μικρασιατών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το 1ο Carnival Run από τη νεοσύστατη ομάδα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, “Στρίγγλες”, συγκέντρωσε μικρούς και μεγάλους που μασκαρεμένοι έτρεξαν στα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Μικρασιατών. Ήταν μια όμορφη ευκαιρία για άθληση και ταυτόχρονα για περιήγηση στα μνημεία του ιστορικού κέντρου. Επίσης, σημαντικό είναι ότι οι διοργανωτές φρόντισαν να δώσουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα στο 1ο Carnival Run, ενισχύοντας οικονομικά το Σώμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που επάξια φροντίζει κάθε χρόνο για την ασφάλεια επισκεπτών και καρναβαλιστών.

Όσο για τον Χορό των Ομάδων, είχε ως θεματική, τη δεκαετία του 1980, με τις ομάδες να ερμηνεύουν επί σκηνής τραγούδια και μουσική της αλησμόνητης αυτής δεκαετίας, με τον χορό και πάλι να έχει την τιμητική του. Γρήγορες εναλλαγές, αστείρευτη έμπνευση και χορευτικές φιγούρες, διασκέδασαν τους παρευρισκομένους. Η σάτιρα όπως πάντα είχε αισθητή παρουσία, ενώ η διασκέδαση συνεχίστηκε μέχρι πρωίας με τον αγαπημένο τραγουδιστή, Λάμπη Λιβιεράτο.

Το επόμενό μας ραντεβού είναι την Τρίτη 05/03/2019 με Παλιές Ελληνικές Καντάδες

Η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, μαθητές και καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, μουσικοί της πόλης μας, μαζί με τις Καρναβαλικές Ομάδες αναβιώνουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης.

18:30 Έναρξη από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και κατάληξη στο Πηγάδι (Μεγάλη Πόρτα)

υπεύθυνη Αλma λibre: Μαριέλλα Βιτώρου
υπεύθυνη χορωδιών: Ισιδώρα Χαλκιαδάκη
υπεύθυνη Πολ. Συλλόγου Ερωφίλη: Πόπη Δινιακού-Κρυοβρυσανάκη
συντονιστής-τομεάρχης: Άκης Πλαΐτης

Στο τέλος των Καντάδων, στη Μεγάλη Πόρτα (Τομπάζη και Τζάνε Μπουνιαλή) δρώμενο από τους Εμείς κι Εμείς με τίτλο: Ένα μεγάλο πόλεμο στου Μπουνιαλή τη στράτα, εσήκωσεν ο έρωντας, γροικάτε τα μαντάτα! Πρόκειται για μια νέα ιστορία με Ενετούς, Κρήτες και πειρατές, οι οποίοι θα αγωνιστούν για το έπαθλο του έρωτα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019:
Πέπη Μπιρλιράκη, Πόπη Δυνιακού-Κρυοβρυσανάκη, Έλενα Πατσαχάκη, Κώστας Μοσχάκης,Μάνος Παλαφούτης, Κατερίνα Μανετάκη, Ραφαήλ Μανουσάκης και Νίκος Μαρκαντώνης.

Μείνετε συντονισμένοι!

Υπό την αιγίδα:

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (Greece AllTime Classic)
Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης
Επιμελητήριο Ρεθύμνου

Διοργάνωση: ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ – Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.
Μεγάλος Χορηγός: Μπύρα Άλφα, Χορηγοί: Ατλαντίδα, The VW Mobile Bar, Αρτοποιεία Σαββοϊδάκης.

Δήμος Ρεθύμνης – Γραφείο Τουρισμού-Πολιτισμού