H Τυροκομία, μια Τέχνη με Μέλλον στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη!
Στόχος του προγράμματος Τυροκομίας στη GRANT είναι η τέλεια κατάρτιση του σπουδαστή σε έναν περιζήτητο και συνάμα απαιτητικό κλάδο μέσα σε 5 μήνες. Ο τεχνικός τυροκόμος, χρησιμοποιεί ειδικές μεθόδους και μηχανήματα για την παραγωγή κάθε είδους τυριού, όπως μαλακά ή σκληρά τυριά, κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα και πολλά ακόμα.
Η παραγωγή τυριού έχει βιομηχανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγάλων εργοστασίων παραγωγής τυριού και γαλακτοκομικών προϊόντων και κατά συνέπεια την αναζήτηση άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Την ανάγκη αυτή, σε ανθρώπινο δυναμικό έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όποιον επιθυμεί να εργαστεί στο χώρο της Τυροκομίας ως επαγγελματίας καθώς και σε κτηνοτρόφους, αγρότες και εμπειρικούς τυροκόμους που επιθυμούν να εξειδικεύσουν τις γνώσεις τους και να πιστοποιηθούν στο επάγγελμα τους. Για την παρακολούθηση του προγράμματος δεν απαιτείται επαγγελματική εμπειρία
Η διδακτική ομάδα απαρτίζεται από προσεκτικά επιλεγμένους εισηγητές με πολλά χρόνια εμπειρίας.
Ο κος Στεφανάκης Αλέξανδρος είναι Διδάκτωρ Κτηνιατρικής διδάσκει υγιεινή, HACCP & ISO ,μικροβιολογία, ποιοτικό έλεγχο και είναι υπεύθυνος των επισκέψεων σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις τυροκομίας.
O κος Μαρκάκης Θεόδωρος είναι Χημικός, διδάσκει Γενική & Ειδική Τυροκομία και είναι υπεύθυνος της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών εντός των εργαστηρίων της GRANT.
Ο Chef Ζαχαροπλαστικής Σκαρτσιλάκης Νικόλαος διδάσκει παρασκευή παγωτού και άλλων ζαχαροπλαστικών προϊόντων με τη χρήση γάλακτος και είναι υπεύθυνος της πρακτικής εξάσκησης των σπουδαστών στον τομέα αυτόν.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να:
- Να γνωρίζουν τις γενικές αρχές που διέπουν την τεχνολογία του γάλακτος και τις βασικές ιδιότητες των υλών και υλικών που χειρίζονται
- Να κατανοούν τη σημασία της ποιότητα της πρώτης ύλης
- Να εκτελούν βασικές οργανοληπτικές και εργαστηριακές μετρήσεις ποιοτικού ελέγχου
- Να γνωρίζουν και να κατανοούν τις μικροβιολογικές αναλύσεις που παραλαμβάνουν
- Να παρασκευάζουν άλμη και να προσδιορίζουν την αλατότητα με εργαστηριακές αναλύσεις
- Να παρασκευάζουν Τυριά ΠΟΠ, Παραδοσιακά τυριά άλμης, Παραδοσιακά σκληρά τυριά, Τυριά πλαθόμενης τυρομάζας, Τυριά τυρογάλακτος
- Να παρασκευάζουν Γιαούρτι & Παγωτό
- Να αναγνωρίζουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν παθήσεις των τυριών
- Να κατανοήσουν την έννοια της τυποποίησης και της βιοασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων
- Να κοστολογούν τα προϊόντα που θα παράγουν
- Να εφαρμόζουν το HACCP και ISO σε τυροκομεία
- Να εκτελούν καθαρισμούς και εξυγιάνσεις του εξοπλισμού παραγωγής
- Να γνωρίζουν το χώρο, τη διάταξη και τον εξοπλισμό που απαιτεί η λειτουργία ενός τυροκομείου
- Να γνωρίζουν την κοστολογική οργάνωση της επιχείρησης, την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων του κόστους, τον υπολογισμό του κόστους , την επίδραση αυτού στο μεικτό και καθαρό αποτέλεσμα της επιχείρησης
- Σε συνεργασία με την ACTA, Τεχνοβλαστό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης οι συμμετέχοντες μπορούν να πιστοποιηθούν ως Επαγγελματίες Τεχνίτες Τυροκομίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα δείτε εδώ https://www.grant.edu.gr/?p=3547
IIEK GRANT, Οπλ. Παχλά 118, Ρέθυμνο
28310 35588