Ένας Αμαριώτης, ο Ιωάννης Μιχ. Παραδεισανός επιλέχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε φασματοσκοπία καινοτόμων ημιαγωγών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας.
Ο Δήμαρχος Αμαρίου κος Παντελής Μουρτζανός αναφέρει σε σχετικό σημείωμα του:
“Ως Δήμαρχος του Δήμου Αμαρίου αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ δημόσια τον Ιωάννη Μιχ. Παραδεισανό, με καταγωγή από τον Φουρφουρά, ο οποίος μέσα από μία ιδιαίτερα δύσκολη και ανταγωνιστική διαδικασία συνεντεύξεων έγινε δεκτός ως μεταδιδακτορικός ερευνητής σε φασματοσκοπία καινοτόμων ημιαγωγών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας, διάκριση την οποία διεκδίκησε και κέρδισε επάξια εξαιτίας της υψηλής του επιστημονικής γνώσης και ειδίκευσης.
Ο Γιάννης, με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, γίνεται δεκτός στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ειδικεύεται στην οπτοηλεκτρονική-μικροηλεκτρονική. Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του δημοσιεύει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά δύο πρωτότυπες εργασίες και ακολούθως γίνεται δεκτός ως υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα Φυσικής. Για την παρουσίαση των ερευνητικών του αποτελεσμάτων, παραλαμβάνει το πρώτο βραβείο από το Weizmann Institute of Science στο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια έναρξης της διδακτορικής του διατριβής.
Το ανήσυχο επιστημονικό πνεύμα του Γιάννη τον οδηγεί, πριν καλά – καλά ολοκληρώσει το διδακτορικό του, να δημοσιεύσει σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά πάνω από 10 πρωτότυπες επιστημονικές δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον τομέα της Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης, μελετώντας θεμελιώδεις οπτοηλεκτρονικές ιδιότητες σε υπέρλεπτα κρυσταλλικά στρώματα με πάχος ενός ατόμου, τα οποία προορίζονται για καινοτόμες εφαρμογές σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, αισθητήρες, πυκνωτές, μπαταρίες, φωτοβολταϊκά.
Ως ομιλητής λαμβάνει μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και κερδίζει υποτροφίες τόσο από προγράμματα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όσο και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Οι επιτυχίες του, όμως, δε σταματάνε εδώ. Συνεχίζονται σε Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα για επιχορήγηση έρευνας σε συνεργασία με την ομάδα του Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκη. Τα πειράματα του, από το 2011 έως και σήμερα, που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.), σε συνεργασία με τον Καθηγητή Κιοσέογλου Γεώργιο και τον Δρ. Εμμανουήλ Στρατάκη, αναδεικνύουν τις δυνατότητες και την καινοτόμα δράση του νεαρού επιστήμονα.
Έτσι, δεν μπορεί παρά να αποτελεί δικαίωση η επιλογή του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ως μεταδιδακτορικού ερευνητή. Διάκριση που αποδεικνύει τις υψηλές ικανότητες των Αμαριωτών και που μας γεμίζει με αισθήματα υπερηφάνειας και συγκίνησης. Ταυτόχρονα όμως μας γεμίζει θλίψη, ανησυχία και προβληματισμό που, μια ακόμα ιδιοφυία της πατρίδας μας, αναγκάζεται να αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο σε μια άλλη χώρα”.