Ενημέρωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΡ για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Λιμάνι Ρεθύμνου, κακοκαιρία - Φώτο Γ. Κατάκης

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται  ότι είναι σε ισχύ  έκτακτο δελτίο επικίνδυνων επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία,  και το οποίο ισχύει από την Τρίτη 4-2-2020-2020 έως και την Πέμπτη 06-02-2020.

Αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις, και θυελλώδεις νότιοι άνεμοι συμφωνά με το συνημμένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι Δήμοι παρακαλούνται να εξασφαλίσουν την ομαλή απορροή των όμβριων υδάτων εντός των οικισμών (έλεγχος καλής λειτουργίας χαρών φρεατίων), καθώς και να σημάνουν άλλα και  να απαγορεύσουν – αποκλείσουν κατά την κρίση τους την διέλευση από διαβάσεις ποταμών – ιρλανδικές διαβάσεις .

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αργά τη νύχτα της Τρίτης (04-02-2020) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά: 

1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ: 
α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και 
της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια. 
β. Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ 1α) ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. 

2. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ 
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 
μποφόρ. 
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ. 

3. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ 
που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν: 
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το μεσημέρι το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία από το απόγευμα την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από αργά το βράδυ τις Κυκλάδες και 
την Κρήτη. 
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) έως τις πρωινές ώρες τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι την Πελοπόννησο και 
τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 
4. Τον ΠΑΓΕΤΟ που θα σημειωθεί την Πέμπτη (06-02-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες. 

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).