ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ενημέρωση για το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Κρήτη, σε Αμάρι & Σητεία

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου είχαν τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της. Η παρουσίαση και ενημέρωση έγινε από τους επιστήμονες τόσο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ που είναι ανάδοχος του έργου, όσο και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) διαχειριστή του Φράγματος Ποταμών Ρεθύμνης.

Η συζήτηση που επακολούθησε ήταν γόνιμη και ουσιαστική. Ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Και το κυριότερο, δόθηκαν επιστημονικές απαντήσεις σε μια σειρά προβληματισμών και καίριων ερωτημάτων που έθεσαν τόσο τα μέλη της Επιτροπής όσο και πολίτες. Μάλιστα, αρκετοί επεσήμαναν την αναγκαιότητα ενημέρωσης όλων των φορέων και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αναδειχθεί η αξία και η χρησιμότητα του έργου, αλλά και να προχωρήσει απρόσκοπτα, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου, τόσο στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στη Σητεία όσο και στον αντλησιοταμιευτήρα του Φράγματος στο Αμάρι. Μετά την ανταλλαγή απόψεων αναμένεται η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της εταιρείας η υπεύθυνη υδροηλεκτρικών έργων, κυρία Γιούλα Τσικνάκου και ο υπεύθυνος ανάπτυξης κ. Στράτος Μπαρδάκας, αναφέρθηκαν στην αξία και τη χρησιμότητα της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης, η οποία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 280 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο έργο είναι συμβατό με τον Ενεργειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό της Κρήτης, όπως τον εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας, με τη συμβολή εξειδικευμένων καθηγητών του ΕΜΠ στο ενεργειακό αντικείμενο, οι υβριδικοί σταθμοί συνιστούν καίρια προτεραιότητα, προκειμένου η Ελλάδα να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές στην ανάπτυξη των ανανεωσίμων πηγών. Στη συγκεκριμένη μελέτη προσομοίωσης που εκπονήθηκε για το έργο αυτό, προέκυψε πως ο συνδυασμός αιολικών πάρκων και αντλησιοταμιευσης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη λύση για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Κρήτης με τρόπο οικονομικά ανταγωνιστικό και φιλικά περιβαλλοντικό. Ταυτόχρονα, επιφέρει μια σειρά από συνοδευτικά οφέλη, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για το νησί συνολικά. Η εγχώρια προστιθέμενη αξία του εν λόγω έργου φθάνει τα 170 εκατ. €.

Κατά τη συνεδρίαση τονίστηκε ότι το έργο στηρίζεται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το νησί για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών. Παράλληλα του δίνει την ευκαιρία να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον του τόπου, ενώ σε μια περίοδο κρίσης δημιουργεί 1000 θέσεις απασχόλησης, προσφέροντας εργασία στην τοπική αγορά και ιδιαίτερα στο επιστημονικό δυναμικό. Τα εργοτάξια που θα δημιουργηθούν θα είναι εστίες ανάπτυξης.

Επιπλέον τα έργα καθαρής ενέργειας έχουν τη δική τους συμβολή και συνδρομή στην αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας κοινωνικό μέρισμα. Ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου αποδίδει στους Δήμους Σητείας, Ρεθύμνης, Αμαρίου, στις επωφελούμενες τοπικές κοινότητες Κατσιδονίου, Σταυρωμένου, Μαρωνίας, Καρυδίου, Ζάκρου, Χανδρά, Παντανάσσης, Χαρκίων, Αρκαδίου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς και στους καταναλωτές όλων αυτών των περιοχών το χρηματικό ποσό των 4.600.000,00 ευρώ τον χρόνο. Εξαιτίας αυτού ο κάθε καταναλωτής θα πληρώνει μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Υβριδικός Σταθμός στην Κρήτη μας αποδεικνύει πως με τις ΑΠΕ δεν θα βρεθούμε μόνο σε αρμονία με την ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική, αλλά θα είμαστε και συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα. Διαφορετικά θα κληθούμε να καταβάλουμε υψηλά οικονομικά πρόστιμα.

Προφανές είναι πως το ενεργειακό μέλλον δεν μπορεί να είναι συναρτημένο με τα ρυπογόνα καύσιμα. Εξ ου και στο ερώτημα «είναι προτιμότερο το πετρέλαιο από τις ΑΠΕ;» η απάντηση είναι αυτονόητη υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.