ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενημέρωση στη θεματική Περιβάλλον και διατροφή στο ΣΔΕ Ρεθύμνου

Την Παρασκευή 20.4.2018 στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Περιβάλλον και Διατροφή» από την προσκεκλημένη ειδική Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Μαίρη Παντερή σε συνεργασία με την ωρομίσθια εκπαιδευτικό Ευαγγελία Ιατρού, υπεύθυνη Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, και κατόπιν συνεννόησης με τη διευθύντρια του ΣΔΕ Ειρήνη Αντωνίου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης καλύφθηκε μια πληθώρα θεμάτων, ξεκινώντας από την εξέλιξη της διατροφής μέσα στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τις επιπτώσεις στις διατροφικές μας συνήθειες μετά την Βιομηχανική επανάσταση και εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης.

Έγινε αναφορά στην παραγωγή προϊόντων σε καλλιέργειες μεγάλων εκτάσεων, στην ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων, στην αναπάντεχη μείωση των θρεπτικών συστατικών και στην ανεπάρκεια των βιταμινών στον άνθρωπο εξαιτίας του σημερινού τρόπου ζωής και διατροφής του.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής, οι περίφημες διάσημες δίαιτες (για παράδειγμα η δίαιτα Doukan), τι ισχύει στην πραγματικότητα και κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία μας. Τέθηκε το ερώτημα, τελικά ποιά είναι η σωστή διατροφή και τι πρέπει να τρώμε; Τέλος, έγινε αναφορά και σε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, όπως για παράδειγμα στους υδατάνθρακες (ποιοι είναι; πρέπει να τους τρώμε; μύθοι και αλήθειες).

Για το κλείσιμο της ομιλίας επιλέχθηκε ένα σύγχρονο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία.

Η ενημέρωση κρίθηκε πολύ ενδιαφέρουσα από τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έθεσαν πολλαπλές ερωτήσεις και προβληματισμούς κατά τη διάρκεια της.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία
Περιβαλλοντολόγος, MSc, PhD
Ωρομίσθια Εκπαιδευτικός ΣΔΕ Ρεθύμνου