Ενημέρωση στο ΣΔΕ Ρεθύμνου για τις εξαρτήσεις

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2017 επισκέφτηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου η ψυχολόγος Ζουρμπάκη Κατερίνα από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ρεθύμνου με Επιστημονικά Υπεύθυνη τη Μπογά Νίκη.

kprol3

Η ομιλήτρια πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τις εξαρτήσεις-εθισμό. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις αιτίες, στα συμπτώματα, στην αντιμετώπιση, αλλά κυρίως στην πρόληψη, με σκοπό να ενισχυθούν οι εκπαιδευόμενοι να επιλέγουν έναν τρόπο ζωής μακριά από εξαρτήσεις.

Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο αλκοόλ και καθώς πολλοί εκπαιδευόμενοι είναι γονείς, εστίασε στο ρόλο της οικογένειας στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων. Μέσα από συζήτηση τόνισε ότι το πιο σημαντικό που χρειάζεται να κάνουμε ως γονείς είναι να είμαστε δίπλα στα παιδιά, να τα ακούμε, να τα ενθαρρύνουμε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μαζί τους.

Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να καλλιεργήσει δεξιότητες, όπως να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του, να αποκτήσει θετική και δημιουργική στάση ζωής και να αναπτύξει το αίσθημα της ευθύνης από νωρίς. Έτσι θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας που θα μπορεί να αντιμετωπίζει με δύναμη και θάρρος τις δυσκολίες της ζωής και να είναι σε θέση το ίδιο να προστατεύσει τον εαυτό του, μένοντας μακριά από τις εξαρτήσεις.

Η εκπαιδευόμενη του Ά κύκλου Θεοδώρα Περήφανου ανέφερε ότι η ενημέρωση για τέτοια σοβαρά ζητήματα, όπως η εξάρτηση από το αλκοόλ, είναι ασπίδα προστασίας για το μέλλον, καθώς πολλοί ενήλικοι και ανήλικοι καταφεύγουν σε αυτό για να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους ή λόγω νοοτροπίας. Επίσης, ελπίζει και σε άλλη επίσκεψη του Κέντρου Πρόληψης στο σχολείο για θέματα χρήσιμα, όπως αυτό.

Η Διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ειρήνη Αντωνίου