ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων

  • Ενημερώνουμε  τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για την εφαρμογή της ορθής γεωργικής πρακτικής κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών (ξηρών κλαδιών και χόρτων) δηλαδή να μην προβαίνουν σε καύση όταν επικρατούν ισχυροί και πολύ ισχυροί άνεμοι και να λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα κατά τις ημέρες καύσης (ύπαρξη νερού στο σημείο καύσης, παρουσία του αγρότη μέχρι το σβήσιμο των υπολειμμάτων που καίγονται, απόσταση από δασική έκταση, κλπ) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2020.
  • Ενημερώνουμε και τους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για την απαγόρευση καύσης βοσκοτόπων και χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς την απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δασαρχείο – Περιφερειακή Ενότητα κλπ)
  • Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι Πυροσβέστες πλέον επιβάλλουν Διοικητικά πρόστιμα (παρόμοια με αυτά της Αστυνομίας και της τροχαίας) σύμφωνα με την 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη και τις τροποποιήσεις της. Για ενημέρωση σας σχετικά με τα πρόστιμα της Πυροσβεστικής δείτε την ιστοσελίδα fireservice.gr).
  • Ενημερώνουμε επίσης για την αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τις πυρκαγιές, που επήλθε από 12-11-2021 με τον Νόμο 4855/2021 (τροποποίηση Ποινικού Κώδικα).
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι δημότες και επισκέπτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 (δωρεάν)  ή  2831 440220 – 1 δίνοντας πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο της πυρκαγιάς, την κατεύθυνση της, το είδος της βλάστησης που καίγεται και τον τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο πραγματοποιείται η τηλεφωνική κλήση.
  • ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΥΡΑΣΦΑΛΈΣ , ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΊΕΣ ΜΑΣ

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου
Θεοδόσιος Χασάπης / Αντιπύραρχος