Ενημέρωση του Δήμου Ρεθύμνου σχετικά με την καθαριότητα σε Περιβόλια και Ενετικό Λιμάνι

Με αφορμή αναφορά συμπολίτη στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με σωρευμένα απορρίμματα σε κάδους της περιοχής Περιβολίων και στην είσοδο του Ενετικού Λιμανιού, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

Συμμεριζόμαστε την ευαισθησία του συμπολίτη και τον ευχαριστούμε για την τοποθέτησή του, διότι προσφέρει τη δυνατότητα ενός δημόσιου διαλόγου για θέματα καθαριότητας που αφορούν αμφότερους, και το Δήμο και τους πολίτες κι επισκέπτες του.

Τα θέματα που θίγει ο συμπολίτης, άπτονται της συνεργασίας των πολιτών με την Υπηρεσία Καθαριότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες και τις υποδείξεις της. Είναι κατανοητό πως είναι αδύνατον να λειτουργεί σύστημα αποκομιδής επί 24ώρου βάσεως διότι σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα ήταν υψηλό με τη συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, σε δημοτικά τέλη.

Είναι αναγκαίο λοιπόν, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, να προσπαθήσουμε όλοι να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή και τη δημόσια υγεία προστατευμένη. Άλλωστε, το Ρέθυμνο φημίζεται για την καθαριότητα του και είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που γίνεται αποκομιδή απορριμμάτων δύο φορές ημερησίως και παραπάνω από δύο, στο Ιστορικό Κέντρο. Και αυτή η φήμη είναι προϊόν της καλής οργάνωσης της Υπηρεσίας και της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών.

Επί του προκείμενου τώρα, στην περιοχή των Περιβολίων, το πρόβλημα είναι λειτουργικό: Στις οδούς Παπαγιαννάκη και Κονσολάκη, η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους που βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών, είναι αδύνατη λόγω στενότητας της στροφής και λόγω σταθμευμένων οχημάτων. Η Υπηρεσία Καθαριότητας λοιπόν, σε συνεργασία με Μηχανικό του Δήμου Ρεθύμνης, προγραμματίζει την κατασκευή πεζοδρομίου, ίσως και την τοποθέτηση εμποδίων στάθμευσης προκειμένου να παραμένει ελεύθερο το οδόστρωμα και να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη διέλευση του απορριμματοφόρου.

Μέχρι τότε όμως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Υπηρεσία ζήτησε τη συνεργασία των περιοίκων κατοίκων και επιχειρηματιών. Μάλιστα, τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας κ. Λελεδάκης Δημήτρης, όσο και ο Επόπτης Καθαριότητας κ. Δεληγιώργης Μιχάλης αλλά και εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας ενημέρωσαν επανειλημμένως και με διάφορους τρόπους ( άλλοτε με σημείωμα που διανεμήθηκε σε σπίτια κι επιχειρήσεις, άλλοτε με κατ’ ιδίαν επίσκεψη στην περιοχή και προσωπική συζήτηση μαζί τους) για τη δυσκολία αποκομιδής και την παράκληση να υιοθετήσουν την τακτική που ακολουθούν με επιτυχία οι γείτονες τους. Δηλαδή: να διατηρούν τους μικρούς κάδους τους σε χώρο της επιχείρησης τους και τα ειδικά καλαθάκια που έχουν προμηθευτεί από την Υπηρεσία (όπως κάνουν και οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου) στις οικίες τους, να τα μεταφέρουν στον παραλιακό δρόμο τις ώρες της αποκομιδής, τις οποίες γνωρίζουν και να τα επιστρέφουν ξανά στους δικούς τους χώρους, μετά την αποκομιδή. Σαφώς είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει λίγο κόπο, όμως είναι αποτελεσματική, την ακολουθούν πολλοί συμπολίτες και κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτε οι κάδοι υπερχειλίζουν αφού οι χρήστες είναι συγκεκριμένοι ούτε εικόνες σαν κι αυτή που περιγράφει ο συμπολίτης δημιουργούνται.

Η πρόταση συνεργασίας που κατέθεσε η Υπηρεσία, προφανώς δεν έγινε δεκτή από κάποιους περιοίκους, κατοίκους κι επαγγελματίες, μερικοί εξ αυτών μάλιστα αντέδρασαν πολύ αρνητικά, γεγονός που προκαλεί λύπη, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη λύση που προτείνεται είναι προσωρινή.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην είσοδο του Ενετικού λιμανιού, όπου εκεί ως γνωστόν, οι κατοικίες είναι ελάχιστες επομένως όταν ανακύπτουν θέματα καθαριότητας αφορούν κυρίως τους επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι επίσης ενημερώθηκαν προσωπικά και παρακλήθηκαν να βγάζουν τα’ απορρίμματα τους, τις ώρες της αποκομιδής, τις οποίες γνωρίζουν, αφού η αποκομιδή γίνεται με συνέπεια από τον εργολάβο καθαριότητας δύο φορές ημερησίως, μία για τα απορρίμματα χαρτιού και άλλη μία, για τα σύμμεικτα. Άλλοι συνεργάζονται, άλλοι απλώς ενδιαφέρονται για την καθαριότητα του δικού τους χώρου και αδιαφορούν για τους κοινόχρηστους και για την ίδια την πόλη εν τέλει.

Είναι γεγονός πως λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της ταχύτατης σώρευσης απορριμμάτων λίγες μόνον ώρες μετά την πρώτη αποκομιδή τους. Είναι επίσης γνωστό, πως κάποιοι απλώς αγνοούν ηθελημένα τις υποδείξεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας, η οποία δυστυχώς, θα αναγκαστεί να επανέλθει σε τιμωρητικές διαδικασίες στους παραβάτες. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας η καθαριότητα του Ρεθύμνου και ουδείς δικαιούται να προσβάλλει όσους την υπερασπίζονται με τη συνέπεια τους και την καλή τους συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Από το Δήμο Ρεθύμνου