ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ενημερωτική συνάντηση με θέμα “Γραμμική Β’ ως εργαλείο για τον τουρισμό”

Γραμμική Β'Ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης ενημερώνει ότι την Τρίτη 16 Απριλίου 2013 και ώρα 19:00, στα γραφεία του που βρίσκονται στην οδό Παπαναστασίου 3 (ΒΙΟ), θα πραγματοποιηθεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, ενημερωτική συνάντηση με θέμα: «ΚΡΗΤΟ-ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΓΡΑΦΗ – ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β’ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ».

Μετά το πέρας της ενημερωτικής συνάντησης, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ή ακόμα μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 2831055873 για περαιτέρω πληροφορίες.

Το κόστος του σεμιναρίου για 10 ώρες αντιστοιχεί σε 25,00 ευρώ.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω ημέρες και ώρες:

Πέμπτη 18 Απριλίου, 18:00 – 21:00 (αίθουσα Συλλόγου Ξενοδόχων)
Δευτέρα 22 Απριλίου, 18:00 – 21:00 (αίθουσα Συλλόγου Ξενοδόχων)
Τετάρτη 24 Απριλίου, 18:00 – 21:00 (αίθουσα Συλλόγου Ξενοδόχων)

Μάθετε να γράφετε στη Γραμμική Β’!

Καθηγητής στο Ηράκλειο Κρήτης επιχειρεί τη διάδοση της πρώτης γραφής της ελληνικής γλώσσας, της Γραμμικής Β’, φτιάχνοντας μάλιστα και σχετικό λογισμικό!

Ο καθηγητής κ. Μηνάς Τσικριτσής που ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τη μαγεία των αρχαίων γραφών, είχε μια καταπληκτική ιδέα: Να διαδώσει την πρώτη γραφή της Ευρώπης, τη Γραμμική Β’, στο χώρο του τουρισμού! Έφτιαξε μάλιστα μαζί με το φίλο του, τον πλαστικό χειρουργό Ανδρέα Μανιό, ένα λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να πληκτρολογούν ένα όνομα και αυτό αυτομάτως να «μεταφράζεται» στη Γραμμική Β! Ήρθε μάλιστα σε επαφή με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης κο Τσακαλάκη Εμμανουήλ, κι αποφασίστηκε να γίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια, λίγων ωρών, σε όσους ξενοδόχους το επιθυμούν προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με τη Γραμμική Β’ και αυτή να αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» για την τουριστική προβολή του νησιού!

«Έχουμε θησαυρούς που δεν έχουμε αξιοποιήσει» είπε στο MadeinCreta ο κ. Τσικριτσής, «άλλοι λαοί όπως στην Αίγυπτο ακόμα και τις ταμπέλες τους, τις έχουν στην αρχαία γραφή τους». Και όχι μόνο αυτό. Όποιος έχει επισκεφθεί την Αίγυπτο αποκλείεται να μην έχει επιστρέψει με ένα κόσμημα το οποίο θα φέρει το όνομά του στα αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνει και με τη Γραμμική Β’, για αρχή στα ξενοδοχεία ή σε οποιονδήποτε κλάδο ασχολείται με το τουριστικό προϊόν. Σταδιακά θα αρχίσει να διαδίδεται μια γραφή που χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή περίοδο από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.

“Είναι πολύ σημαντικό οι Κρήτες και ειδικά οι Ξεναγοί να μάθουν, να έχουν σχέση, με την πρώτη τους γραφή. Η γραφή είναι ένα στοιχείο που διασώζει τον πολιτισμό και την ιστορία. Να μπορέσουν αυτό να το δείξουν και στον ξένο επισκέπτη. Αν ο ξένος που έρχεται στο νησί, πάει στη ρεσεψιόν ή στο χώρο ξενάγησης και του δώσουν το όνομά του γραμμένο στη Γραμμική Β, δεν θα το πετάξει ποτέ” καταλήγει ο καθηγητής.