ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ενημερωτική συνάντηση για την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία CIVITAS Destinations στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

O Δήμος Ρεθύμνης και το ελληνικό δίκτυο CIVINET CY EL έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, στις 10:30 στο Δημαρχείο του Δήμου Ρεθύμνης, σε μια ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS DESTINATIONS.

Το CIVITAS Destinations χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ένα σύνολο πρωτοπόρων λύσεων κινητικότητας που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες, ρυθμιστικές αλλαγές και μέτρα με μεγάλη δυνατότητα αναπαραγωγής, δοκιμάζεται σε έξι νησιωτικές – τουριστικές περιοχές στην Ευρώπη, με 1,2 εκατομμύρια κατοίκους και 6 εκατομμύρια επισκέπτες: Φουνσάλ (Μαδέιρα, Πορτογαλία), Λας Πάλμας (Κανάρια, Ισπανία), Λεμεσός (Κύπρος), Βαλέτα (Μάλτα), Έλμπα (Ιταλία) και Ρέθυμνο (Ελλάδα).

Ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο του CIVITAS Destinations, υλοποιεί στοχευμένες στρατηγικές και καινοτόμες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, που συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και στην επίτευξη των στόχων του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια και το Κλίμα, ενισχύουν την εικόνα της πόλης ως τουριστικό προορισμό, βελτιώνουν την ασφάλεια και τη προσβασιμότητα τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, ενώ επιφέρουν θετική και μετρήσιμη συμβολή στην τοπική επιχειρηματικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη.

Η εκδήλωση θα εστιάσει σε καλές πρακτικές που έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, προκειμένου να ενισχύσει τις Ελληνικές πόλεις να αναλάβουν δράση για την εφαρμογή βιώσιμων λύσεων κινητικότητας και την αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών προς εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς για υγιή, ενεργητική και ασφαλή μετακίνηση. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και η ανάδειξη των προοπτικών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων βιώσιμης κινητικότητας στους Ελληνικούς Δήμους, για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες.

Πιστεύουμε βαθύτατα, ότι η παρουσία σας θα ενισχύσει τις προσπάθειες μας για την προώθηση καλών πρακτικών βιώσιμης κινητικότητας στην Περιφέρειά μας και ελπίζουμε πως θα αποδεχθείτε την πρόσκληση μας.

«Βέλτιστες Πρακτικές για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στις Ελληνικές Πόλεις»

Πρωτοβουλίες για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Ρέθυμνο, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας

29 Μαρτίου 2019, 10:30 – 14:00, Αίθουσα Δημαρχείου Δήμου Ρεθύμνης

Πρόγραμμα

10:30 – 11:00Προσέλευση – Εγγραφές
11:00 – 11:20Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη
11:20 – 11:40CIVITAS DESTINATIONS – Βιώσιμη Κινητικότητα στο Ρέθυμνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μαςΔήμος Ρεθύμνης
11:40 – 12:00Αξιολόγηση μέτρων κινητικότητας – παραδείγματα για την ευαισθητοποίηση κοινωνικών ομάδωνΑρυμπλιά Μαρία – Πολυτεχνείο Κρήτης
12:00 – 12:20Θεσμικό πλαίσιο εκπόνησης ΣΒΑΚ. Πολιτικές και μέτρα σε μικρές και μεσαίες πόλεις της Ελλάδας.Σίτη Μαρία – Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας Ε.Μ.Π.
12:00 – 12:30Παρουσίαση του δικτύου CIVINET CY – ELΚοσμάς Αναγνωστόπουλος – Συντονιστής Δικτύου CIVINET CY – EL
12:30 – 13:00Ανοιχτή Συζήτηση
13:00 – 14:00Site Visit – Παρουσίαση πρότυπων Λύσεων Βιώσιμης Κινητικότητας στη Μαρίνα Δήμου Ρεθύμνου
Σύστημα Dock – less Κοινόχρηστων Ηλεκτρικών ΠοδηλάτωνΠαρουσίαση Δικτύου Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων ΟχημάτωνΠαρουσίαση Ηλεκτρικού Οχήματος Δήμου Ρεθύμνης