ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ένωση Αστυνομικών Ρεθύμνου: Καταγγέλλουμε την ολιγωρία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την κατάσταση του κτιρίου του Α.Τ. Αμαρίου

Στο σοβαρό πρόβλημα της στέγασης του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου, αναφέρεται με ανακοίνωση της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και καταγγέλλει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ για ολιγωρία, καθώς αν και υπάρχει ενημέρωση από τον περασμένο Απρίλιο για την επικίνδυνη κατάσταση του κτιρίου στο οποίο φιλοξενούνται οι αστυνομικοί, δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος!

Η ανακοίνωση της Ένωσης:

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε την ολιγωρία που επιδεικνύει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση του κτιρίου που στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου.

Συγκεκριμένα κατόπιν ενεργειών της Ένωσής μας την 02/04/2021 μετέβη στο Α.Τ. Αμαρίου μηχανικός της Διεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, όπου πραγματοποίησε αυτοψία του κτιρίου. Με το υπ’ αρίθμ. 166124 από 08/06/2021 έγγραφο της ανωτέρω Υπηρεσίας του μας υποβάλλουν την έκθεση αυτοψίας, όπου ρητά αναφέρεται ότι το κτίριο που στεγάζεται το Α.Τ. Αμαρίου «είναι ακατάλληλο να φιλοξενεί υπηρεσία ενώ η αποκατάσταση των φθορών εκτιμάται ότι θα είναι δαπανηρή και ασύμφορη και απαιτεί εξειδικευμένη μελέτη».

Ο Δήμαρχος Αμαρίου (και πρώην συνάδελφός μας) κ. Παντελής Μουρτζανός, όταν έλαβε γνώση των ανωτέρω, ανταποκρίθηκε άμεσα και πρότεινε τη δωρεάν παραχώρηση χώρου από το Δημαρχείο του πρώην Δήμου Κουρητών. Στο υπ’ αρίθμ. 5610 από 28/07/2021 έγγραφό του ο Δήμος Αμαρίου μας γνώρισε ότι προτίθεται να παραχωρήσει στο προηγουμένως αναφερθέν δημοτικό ακίνητο, ολόκληρο τον όροφο, συνολικού εμβαδού περίπου 190 τ.μ., δωρεάν και παράλληλα θα παρέχει νερό και ρεύμα. Επίσης, αναφέρει ότι, έχει ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης, για τις απαραίτητες τροποποιήσεις που είχαν υποδειχθεί από τον μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Α.Ε.Α. κατά την αυτοψία που είχε πραγματοποιήσει την 22/06/2021.

Η κατάσταση του κτιρίου που στεγάζεται το Α.Τ. Αμαρίου καθημερινά επιδεινώνεται. Μετά τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν παρατηρήθηκαν νέες ρηγματώσεις στην εσωτερική τοιχοποιεία, νέες πτώσεις σοβάδων και καθίζηση του δαπέδου του γραφείου της γραμματείας και του διαδρόμου. Παράλληλα, εξωτερικά έχει δημιουργηθεί νέα ρωγμή πλάτους 2,5 cm και βάθους 28 cm όπου εμφαίνεται ο εσωτερικός σοβάς του κτιρίου. Όπως προκύπτει και από τις συνημμένες φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν τη σημερινή κατάσταση του κτιρίου, υπάρχει άμεσος κίνδυνος τόσο για το προσωπικό που εργάζεται καθημερινά εκεί όσο και για τους πολίτες που προσέρχονται προκειμένου να διεκπεραιώσουν διάφορες υποθέσεις.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει λάβει γνώση όλων των ανωτέρω, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση ως προς την αποδοχή ή όχι της παραχώρησης του κτιρίου που προτείνει ο Δήμος Αμαρίου.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου σε νέο και ασφαλές κτίριο, πριν την έλευση του χειμώνα, όπου εκτιμάται ότι το κτίριο θα υποστεί και νέες φθορές με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε τις ζωές των συναδέλφων μας, που ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ στο Α.Τ. Αμαρίου ούτε να «χαϊδέψουμε τα αυτιά» όσων ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. Γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συστράτευσή σας στο δίκαιο αίτημά μας και τις δικές σας ενέργειες, ως Π.Ο.ΑΣ.Υ. – Δευτεροβάθμιο όργανο, ώστε ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να πραγματοποιηθούν τα αυτονόητα!».