ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΙΜΕΤΑΚΗΣ

Ένσταση για το «Σπίτι της Ευρώπης» – του Αχιλλέα Ζιμετάκη

Στις 29/11/2018 πληροφορήθηκα από δημοσίευση στον τοπικό Τύπο Ρεθύμνου, την ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, στην οδό Πλαστήρα 4Α του Ρεθύμνου, και συγκεκριμένα του ξενώνα «Το Σπίτι της Ευρώπης», της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Πανεπιστημίου Κρήτης (Ε.Α.Δ.Π.  Π.Κ.), με ημερομηνία λήξης των προσφορών την 14η Φεβρουαρίου 2019.

Μετά την πρώτη επίσκεψη μου στο συγκεκριμένο κτίριο διαπίστωσα πως χρειάζεται ανακαίνιση. Με άλλες δύο επισκέψεις συνοδεία εργολάβου μπόρεσα να καταγράψω και να φωτογραφίσω τις απαραίτητες εργασίες που απαιτούνται και να τις κοστολογήσω.

Στις 17/1/2019 με αριθμό πρωτοκόλλου Ρ9 που παρέλαβε η κα Δώρα Σπυριδάκη στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, κατέθεσα πλήρη φάκελο με πάρα πολλές φωτογραφίες, την πρόταση μου με αναλυτική περιγραφή των αναγκαίων εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, το κόστος τους, και το προτεινόμενο ενοίκιο, όπως ζητούσε το αναλυτικό κείμενο πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Δ.Π.  Π.Κ. (www.admin.uoc.gr/eapk/)

Το κόστος των εργασιών κατά τους υπολογισμούς μου ήταν 23,081 € με ΦΠΑ και το προτεινόμενο μηνιαίο ενοίκιο 3000 €. Επιπλέον για την συνέχιση φιλοξενίας εκπαιδευτικών από το Πανεπιστήμιο (όπως λειτουργούσε μέχρι πρότινος), υπήρχε η προσφορά προτεραιότητας στις κρατήσεις και έκπτωση 20% στις τιμές των δωματίων.

Μετά την λήξη προθεσμίας υποβολής τηλεφώνησα στην κα Μπαλάφα για να ρωτήσω πότε θα ανοιχθούν οι προσφορές για να είμαι παρόν, αλλά μου είπε πως «κανένας από τους ενδιαφερόμενους θα παρευρίσκεται».

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα επικοινώνησα εκ νέου μαζί της και μου είπε «οι φάκελοι ανοίχθηκαν αλλά το Δ.Σ. δεν πήρε καμία απόφαση».

Μετά από έναν μήνα περίπου όταν επικοινώνησα και πάλι μαζί της μου είπε πως η εκμετάλλευση του ξενώνα δόθηκε στην εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ Α.Ε.

Σήμερα 16/5/2109, με έκπληξη μου πληροφορήθηκα από τον τοπικό Τύπο και το ραδιόφωνο πως η ανάθεση εκμετάλλευσης ανατέθηκε σε ιδιώτη έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος, με μηνιαίο μίσθωμα 2000 €.

Αμέσως, αρχικά τηλεφωνικώς και εν συνεχεία γραπτώς ζήτησα από την κα Μπαλάφα τα πρακτικά της απόφασης, και όταν ρώτησα εάν αληθεύει το ενοίκιο των 2000 €, μου το επιβεβαίωσε. Όταν είπα πως η δική μου προσφορά ήταν μεγαλύτερη, μου απάντησε πως η ΔΟΜΗΣΗ Α.Ε. μπορεί ναι μεν να προσέφερε χαμηλό ενοίκιο αλλά θα ξοδέψει στην ανακαίνιση του 150.000 € !!!

Είναι αδιανόητο να ξοδέψει ο οποιοσδήποτε το ποσό των 150.000 € (θαρρείς και πρόκειται για ανέγερση νέου κτιρίου), συν 2000 € ενοίκιο επί 12 μήνες στη διάρκεια έξη ετών της σύμβασης. Δηλαδή 2000 Χ 12 Χ 6 = 144.000 + 150.000 = 294.000 €, όταν τα κέρδη του Πανεπιστημίου την πενταετία 2013-2018 ήταν 5.664,13 €. Προς πόσο θα πρέπει να ενοικιάζει η εν λόγο εταιρία τα 11 δωμάτια για κάνει απόσβεση των 294.000 € και να έχει και κέρδη φυσικά;

Την ίδια μέρα της πληροφόρησης μου από τον Τύπο (16/5/2019) επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την κα Μπαλάφα, και ζήτησα τα πρακτικά της απόφασης για την ανάθεση εκμετάλλευσης του ξενώνα. Αρχικά μου είπε προς πρόκειται για «προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί να τα δώσει». Όταν επέμενα πως αφού έχω κάνει προσφορά άρα τα δικαιούμαι, είπε «θα ρωτήσω τη Νομική Σύμβουλο μας». Αργότερα μου ζήτησε να κάνω εγγράφως την αίτηση μου, πράγμα που έπραξα αμέσως. Όταν της τηλεφώνησα εκ νέου για το πότε θα τα έχω, η απάντηση ήταν «σήμερα είναι μια περίεργη μέρα, θα σας σταλούν όποτε σύντομα». Την επόμενη μέρα 17/5/2019 έλαβα e-mail της πως «το αίτημα μου έχει διαβιβαστεί στη Νομική Σύμβουλο της Εταιρείας».

Έκτοτε περιμένω την παραλαβή των πρακτικών για να ασκήσω το δικαίωμα της ένστασης κατά της απόφασης που μου δίνει ο νόμος.

Αχιλλέας Ε. Ζιμετάκης
Τουριστικός πράκτορας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τον συνδυασμό «Οι πολίτες μπροστά – ένας δήμος για όλους»