ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη διαδήλωση των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022

Ολοκληρώθηκε με εντάσεις η διαδήλωση των καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, όπου καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές/σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών διαμαρτύρονται ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου, υποβαθμίζοντας όχι μόνο το επίπεδο σπουδών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματά τους.

Όταν η διαδήλωση προσέγγισε το Εθνικό Θέατρο, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με τους καλλιτέχνες στην Αγίου Κωνσταντίνου, προχωρώντας στη ρίψη δακρυγόνου.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν το Εθνικό θέατρο περιμετρικά, εμποδίζοντας τους συμμετέχοντες να προσεγγίσουν το κτίριο.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, έχουν κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11 πμ έως τις 2 μμ, σωματεία του ΥΠΠΟΑ, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων, καλώντας στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ αντιδρώντας στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Σημειώνεται ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρση της. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.