ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Αντιπαράθεση για έγγραφο Βάρρα και τις ευθύνες Μάκη Βορίδη

«Κόκκινο» χτύπησε η ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με επίκεντρο τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Αφορμή στάθηκε η δημοσιοποίηση ενημερωτικού σημειώματος του πρώην προέδρου του Οργανισμού, Γρηγόρη Βάρρα, που αφορούσε την κατανομή των δημόσιων βοσκοτόπων το 2020.

Το έγγραφο κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύει πως ο τότε υπουργός είχε ενημερωθεί για την μεγάλη αύξηση του εθνικού αποθέματος. Το έγγραφο έχει αποσταλεί από το τότε Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Βάρρα στις 27 Ιουλίου 2020. Με το έγγραφο αυτό ο κ. Βάρρας όχι μόνο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον Υπουργό για τη υπέρμετρη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη αλλά και προβαίνει σε σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, το σημείωμα περιλάμβανε εννέα προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατηγορώντας τον κ. Βορίδη ότι στην Εξεταστική Επιτροπή είχε δηλώσει πως δεν είχε λάβει σχετική ενημέρωση.

Ανάλογη θέση εξέφρασαν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Μάντζος και Νάσος Ηλιόπουλος, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο πρώην υπουργός ήταν ενήμερος για την υπόθεση.

Απαντώντας στις κατηγορίες, ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι βλέπει το συγκεκριμένο έγγραφο για πρώτη φορά και εξέφρασε απορία για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Παράλληλα κάλεσε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστο Κέλλα να διευκρινίσει αν το έγγραφο είχε καταχωρηθεί στο πρωτόκολλο του υπουργείου.

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι οι προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο σημείωμα δεν του είχαν υποβληθεί επισήμως, ενώ τόνισε πως αρκετές από αυτές ενσωματώθηκαν τελικά στην πρόταση που κατέθεσε ο επόμενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την κατανομή των βοσκοτόπων το 2020. Παράλληλα απέδωσε την ένταση στην αντίδραση της αντιπολίτευσης για το πόρισμα της Εξεταστικής, το οποίο – όπως είπε – δεν την ικανοποίησε.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ρίζες σε ρυθμίσεις της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην εφαρμογή της λεγόμενης «τεχνικής λύσης» για την κατανομή βοσκοτόπων.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν συγκρούσεις και «αλληλοεκβιασμοί» γύρω από την υπόθεση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να συνεχίζεται γύρω από τα στοιχεία και τις ευθύνες για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.