Εκκένωση σπιτιών στον Πλατανιά Ρεθύμνου!

Σε επιφυλακή είναι οι αρχές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πλατανιανού στον Πλατανιά Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Π.Υ. Κρήτης, αρχιπύραρχο Νίκο Λαγουδάκη, που μίλησε στο ΑΜΠΕ, «το ποτάμι Πλατανιανός βρίσκεται 30 εκατοστά πριν την υπερχείλισή του και για τον λόγο αυτόν βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

Στο σημείο επιχειρούν 20 συνεργεία για αντλήσεις υδάτων σε πλημμυρισμένες περιουσίες κι αρκετά υπόγεια και για να απομακρύνουμε κατοίκους που διαμένουν κατά μήκος της όχθης του ποταμού». Ο κ. Λαγουδάκης εξήγησε πως δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αλλά η μερική απομάκρυνση γίνεται για προληπτικούς λόγους.

Στο σημείο βρίσκονται και ενεργούν και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η όλη προσπάθεια έχει στόχο να αντληθούν νερά από το σημείο και να σταλούν στην παραλία, δεδομένου ότι ο ποταμός βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα.

Το ποτάμι φούσκωσε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, η σφοδρότητα των οποίων δεν επέτρεψε την ταχύτερη απαστράγγισή του.

Στο μεταξύ, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν απόψε εννεά άτομα, από ακινητοποιημένα οχήματα, λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα, στην περιοχή Χλιαρό Χανίων, καθώς και άλλο ένα άτομο, από ακινητοποιημένο όχημα, λόγω υψηλής στάθμης υδάτων, στην περιοχή Γαζί Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, «εντολή του Πρωθυπουργού είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία» τόνισε απόψε, κατά την άφιξή του στην αντιπεριφέρεια Χανίων, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει σε πρώτο στάδιο είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες, ενώ άμεσα θα αρχίσουν οι διαδικασίες και θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για μεγάλης κλίμακας καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στις υποδομές και σε καλλιέργειες.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου ανέφερε πως παραμένει όλη την ημέρα στο δημαρχείο συντονίζοντας την κατάσταση, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ενημερώνουν και τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας, Νίκο Αγριμάκη για τα προβλήματα τους στο τηλέφωνο 6983905455.

φώτο Γιώργος Στεφανάκης