ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εντυπωσίασε και συγκίνησε η «Μικρασιάτισσα» του Γιάννη Μπλέτα, σε παραγωγή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης!

Το Σάββατο 26 Nοεμβρίου στις 8:30, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ο θεατρικός μονόλογος του Γιάννη Μπλέτα με τίτλο “ η Μικρασιάτισσα”, σε σκηνοθεσία του ίδιου και σε παραγωγή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, βασισμένο στην αληθινή ιστορία της Αλεξάνδρας Μαρμαρινού. Ώρα 8:30 και ήδη στο Ωδείο Ρεθύμνου και στην αίθουσα “Παντελής Πρεβελάκης”, ο κόσμος κατέκλυσε την αίθουσα ασφυκτικά, με πολλούς να παραμένουν όρθιοι, για να καταφέρουν να παρακολουθήσουν την παράσταση.

  Οι κουρτίνες ανοίγουν και εμφανίζεται το εντυπωσιακό minimal σκηνικό: μια τεράστια φούστα που καλύπτει όλο τη σκηνή, δημιουργεί παράλληλα σύμπαντα και μεταμορφώνει τη σκηνή. Μια θάλασσα ήρεμη, μια θάλασσα άγρια. Μαύρες φιγούρες Τούρκων, χαρακτήρες από το κείμενο, αντικείμενα και πρόσωπα,  ζωντάνευαν μέσα από τη μεγάλη φούστα. Η Ελένη Βαρούχα, η Μυρτώ Μαρκάκη και ο Θωμάς Μάσκας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.  Η Ελένη Βαρούχα, σαν άλλη Αλεξάνδρα Μαρμαρινού, σαν μια  “ μικρασιάτισσα”, μετέφερε τον αέρα των Βουρλών, με τη θάλασσα, το καλοκαίρι και με τον όλο πολιτισμό,  των προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα, από τη Μικρά Ασία.

Η Τάνια Βουμβουράκη επίσης, που συμμετείχε μουσικά στο έργο, φροντίζοντας για την σχεδόν μυστηριακή,  τελετουργική ατμόσφαιρα της παράστασης. Αξίζει να αναφερθεί, ότι κατά της διάρκεια της εισόδου και αναμονής του κοινού η Ηρακλεία Κουϊδή στο τραγούδι, οι Γρηγόρης Γιακουμάκης στην πολίτικη λύρα, Μιχάλης Κώτης στο ούτι και ο Παναγιώτης Σφακιανάκης στο τουμπελέκι, ταξίδευαν το κοινό με μικρασιάτικες μελωδίες, ενώ λίγο αργότερα η Ριζίτικη ομάδα Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης (Κατικάκης Αντώνης, Μποτωνάκης Μποτώνης, Παπαδάκης Γιώργος, Κουλιτζάκης Μανούσος, Δογάνης Βαγγέλης), συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία μιας επιβλητικής ατμόσφαιρας.

Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, με την υποστήριξη με του Συλλόγου των  Ρεθυμνίων Μικρασιατών,  σε συνεργασία με τον Χώρο Πολιτισμού “Σημείο”, παρουσιάζει το θεατρικό έργο “ Η Μικρασιάτισσα”, βασισμένο στην αληθινή μαρτυρία της Αλεξάνδρας Μαρμαρινού.

«Το λουλούδι. Είναι το λουλούδι. Του έρωτα. Τριαντάφυλλο. Μου το είχε φέρει. Δε θυμάμαι πότε μου το είχε φέρει. Μου το είχε φέρει»

Η αληθινή ιστορία της Αλεξάνδρας Μαρμαρινού, από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα πάντα κατά την μεγάλη καταστροφή και να έρθει στην Ελλάδα. Με ή χωρίς τους δικούς της ανθρώπους, η Αλεξάνδρα θα προσπαθήσει να μαζέψει το κομμάτια της και να επιβιώσει, φτιάχνοντας τη ζωή της από την αρχή, μαζί με άλλους χιλιάδες πρόσφυγες, που καταφθάνουν στο Ρέθυμνο.

Ταυτότητα παράστασης

Η Μικρασιάτισσα
Βασισμένο στην αληθινή μαρτυρία της Αλεξάνδρας Μαρμαρινού

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπλέτας
Σωματικές δράσεις – Κινησιολογία: Κωνσταντίνα Γιασεμίδου
Σχεδιασμός σκηνικού – ρούχου : Γιάννης Μπλέτας
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μαρία Βιβιλάκη
Μουσική: JuliusH
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Μπλέτας
Ιστορική επιμέλεια: Δημήτρης Μανωλιτζάς
Φωτογραφίες- Video: Ble Productions
Eπιμέλεια αφίσας – προγράμματος:
Φως –   Ήχος: Μάνος Φουσταλιεράκης – quality sound.

Παραγωγή: Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης. Υπό την αιγίδα και τη συνδιοργάνωση του Yπουργείου Πολιτισμού. Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Με την υποστήριξη του  Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και του χώρου πολιτισμού “Σημείο”.

Παίζει η Ελένη Βαρούχα. Συμμετέχουν: Μυρτώ Μαρκάκη, Θωμάς Μάσκας

Τραγούδι Τάνια Βουμβουράκη

Τραγούδι κατά την είσοδο: Ηρακλεία Κουϊδή- τραγούδι. Γρηγόρης Γιακουμάκης – πολίτικη λύρα. Μιχάλης Κώτης- ούτι. Παναγιώτης Σφακιανάκης – τουμπελέκι.

Ριζίτικη ομάδα Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης: Κατικάκης Αντώνης, Μποτωνάκης Μποτώνης, Παπαδάκης Γιώργος, Κουλιτζάκης Μανούσος, Δογάνης Βαγγέλης

ΧΟΡΗΓΟΙ

  • Muses Rethymno, Γυναικεία ένδυση
  • Τσουπάκης,  Έπιπλα, στρώματα
  • Avance, Car rental
  • Περνιεντάκης, Φρέσκα φρούτα

Ευχαριστούμε τους:

  • Δέσποινα και Νίκο Ανυφαντάκη
  • Μαρία Βιβιλάκη
  • Κώστα Καψαλάκη
  • Ανδρέα Γιακουμάκη
  • Φωκίωνα Σεφερλή