Εορτή της Παναγίας – του Γιώργη Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)

Την γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει η Εκκλησία μας στις 8 του Σεπτέμβρη. Οι γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου ονομάζονταν Ιωακείμ και Άννα. Επειδή ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα ήταν άτεκνοι παρακαλούσαν πολλά χρόνια το Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί με την υπόσχεση ότι το παιδί που θα γεννηθεί θα το αφιερώσουν σε αυτόν.

Πράγματι οι προσευχές τους εισακούστηκαν από τον Μεγαλοδύναμο και τους χάρισε ένα κοριτσάκι που υπήρξε η βασίλισσα του κόσμου, η Υπεραγία Θεοτόκος Μαρία που είδε το φως του κόσμου στις 8 του Σεπτέμβρη και εορτάζεται σε πολλούς ναούς.

Στην Κρήτη πασίγνωστος είναι ο ναός των Μυριοκεφάλων με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι ναοί που εορτάζεται με κατάνυξη η χάρη της.

Ένας τέτοιος ναός είναι και το μικρό, αλλά γραφικό ξωκκλήσι της τοποθεσίας Πέτρας που ανήκει στην κοινότητα Καρινών του δήμου Λάμπης και υπήρξε τόπος που μεγάλωσαν οι πρόγονοι μου Λαγουδάκηδες από την πλευρά της μητέρας του πατέρα μου Σήφη, της Χρυσής.

Σε αυτό το μικρό, αλλά όμορφο εκκλησάκι σμίγουμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι απόγονοι και χωριανοί των γύρω κοινοτήτων όπως των Καρινών, της Λαμπινής, Αμπελακιου, Γενής, Σελίου και άλλων, για να προσκυνήσουμε να λειτουργηθούμε και να ζητήσουμε από την Θεοτόκο να βρίσκεται στο πλευρό μας.

Παράλληλα είναι και ένα χρέος στη μνήμη των προγόνων μας που έζησαν σε αυτή την περιοχή και ανάθρεψαν με κόπο μεγάλες οικογένειες. Οι απόγονοι των οικογενειών Λαγουδακη, Στεφανάκη, Κοκοτσάκη, Τζουρμπάκη, Σηφάκη και άλλων μετά το πέρας της λειτουργίας που έκανε ο πατήρ Μωυσής παρέθεσαν πλούσιο τραπέζι με αγνά τοπικά προϊόντα.

Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου με υγεία.

Κλείνω με μια μαντινάδα

Στην Πέτρα εις την Παναγιά ήρθα να προσκυνήσω
αλλά και των προγόνων μου τη μνήμη να τιμήσω.

Γ. Σηφάκης ( Σιμισακογιώργης)