ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΟΣ Ρεθύμνου: Ένα Νησί μακριά από τη θάλασσα

Την Κυριακή 13 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη εξόρμηση. Μαζευτήκαμε – μέλη και φίλοι του Συλλόγου – στο χωριό Αγ. Κωνσταντίνο και ξεκινήσαμε την πορεία μας.

Αφού περάσαμε το μικρό χωριό Ζουρίδι φθάσαμε στο μονοπάτι Ε4, το οποίο είναι καλυμμένο από οργιώδη βλάστηση και κατηφορίσαμε στο ποταμάκι με το άφθονο «γάργαρο νερό» που έχει δώσει ζωή σ’ ένα πανέμορφο και καταπράσινο τοπίο που θυμίζει τροπικό δάσος. Στη συνέχεια ανηφορίσαμε σε μια μεγάλη πλαγιά πάλι μέσα από δέντρα για να φθάσουμε στον προορισμό μας – το χωριό Νησί. Στο πέρασμα μας τα φυτά και τα βότανα ανέδιδαν τα μοναδικά αρώματα της ανοιξιάτικης φύσης, ενώ η ξαφνική νεροποντή έκανε τις μυρωδιές αυτές ακόμα πιο έντονες.

Στο χωριό υπάρχουν ωραία λιθόκτιστα σπίτια με καμάρες, μια εκκλησία και ένα εντυπωσιακό ελαιοτριβείο – όλα ερημωμένα και εγκαταλελειμμένα. Το χωριό Νησί αναγράφεται τελευταία φορά σε απογραφή το 1951, με 27 κατοίκους, ως οικισμός της κοινότητας Κάτω Πόρου, αλλά – άγνωστο γιατί – εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του πριν από μισό αιώνα. Η όλη περιοχή είναι όμορφη και ήσυχη – σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη!