ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

ΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΚΚΕ: 83 χρόνια από την εποποιία της Μάχης της Κρήτης – Διδασκόμαστε από τη λαϊκή πάλη, οι λαοί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη!

83 χρόνια συμπληρώνονται από τη Μάχη της Κρήτης, η οποία ανήκει στις ξεχωριστές  εκείνες ιστορικές στιγμές που αναδεικνύουν τη δύναμη του λαού όταν αυτός είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί  τα δίκια του.

83 χρόνια πριν, η ναζιστική εισβολή βρήκε απέναντί της μια γενικευμένη λαϊκή αντίσταση  που συνέδραμε αποφασιστικά στην μάχη για την άμυνα του νησιού από Έλληνες Βρετανούς Νεοζηλανδούς και Αυστραλούς στρατιώτες.

 Ο λαός της Κρήτης ρίχτηκε στη μάχη κατά των ναζί, παρ’ ότι η κυβέρνηση Μεταξά είχε μεριμνήσει να τον αφοπλίσει.  Η άμυνα του νησιού, επί τοις ουσίας, δεν οργανώθηκε και δεν στηρίχτηκε ούτε από το βρετανικό Επιτελείο Στρατού, ούτε από το αστικό ελληνικό κράτος, παρ’ όλο που είχαν στη διάθεσή τους 6 μήνες να μετατρέψουν την Κρήτη σε απόρθητο φρούριο.

Το γεγονός ότι δεν στηρίχτηκε οργανωμένα η λαϊκή αυτενέργεια δείχνει την απέχθεια και τον φόβο των αστικών δυνάμεων απέναντι στον παλλαϊκό ξεσηκωμό, τη λαϊκή αντίσταση! Αποδεικνύει, από την άλλη, ότι κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στις αστικές κυβερνήσεις και στο κράτος τους.

Η αντίσταση του λαού της Κρήτης σηματοδότησε το τέλος της έως τότε παθητικής αποδοχής της φασιστικής εισβολής και την έναρξη της παλλαϊκής αντίστασης. Αυτό ακριβώς το παράδειγμα, που εξέπεμψε ο μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, θέλησαν τα ναζιστικά στρατεύματα να κάμψουν, επιστρατεύοντας για πρώτη φορά το μέτρο των αντιποίνων. Την αρχή έκαναν με το Κοντομαρί Χανίων, ενώ ακολούθησαν εκατοντάδες μαζικές σφαγές και ολοκαυτώματα, στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα: Αλικιανός, Κάνδανος, Γέφυρα Κερίτη, Βορίζια, Γουρνόλακκος, Ανώγεια, Βιάννος…

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των μαχών για την υπεράσπιση της Κρήτης, παρά τα πλήγματα που είχε δεχθεί από τη μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του στις φυλακές και τις εξορίες. Καθοριστική ήταν η συμβολή στην ίδια τη Μάχη της Κρήτης στελεχών του ΚΚΕ, τα οποία δραπέτευσαν από τα νησιά της εξορίας και πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της άμυνας του νησιού και μετέπειτα του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα. Το ΚΚΕ υπήρξε ο εμπνευστής, οργανωτής και κύριος αιμοδότης της επικής ΕΑΜικής αντίστασης.

Σήμερα, 83 χρόνια μετά, οι ίδιες αιτίες που γέννησαν τον Β’ ΠΠ παραμένουν.

Οι οξυμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το μοίρασμα των αγορών, εδαφών και σφαιρών επιρροής διαμορφώνουν μια νέα βαρβαρότητα για τους λαούς.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, ανάμεσα στους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και του υπό διαμόρφωση ευρασιατικού με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία.

Έκφραση αυτών των ανταγωνισμών ,στους οποίους συμμετέχει “με τα μπούνια” η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας μας, με σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή με την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, η αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια, οι νέες επικίνδυνες εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Ενώ τα σύννεφα ενός γενικευμένου πολέμου φουντώνουν, η ΕΕ προωθεί πακτωλό χρημάτων στα μονοπώλια για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους, µε το Ταμείο Ανάκαμψης κι άλλους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς, σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Η «σταθερότητα και ασφάλεια» κάτω από τον μύλο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των αστικών κυβερνήσεων, αποκαλύπτεται διαρκώς πως αφορά τη σταθερή κερδοφορία μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των εργατικών λαϊκών συμφερόντων.

Γι’ αυτό, σταθερότητα για το κεφαλαίου σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης της λαϊκής πλειοψηφίας.

Σημαίνει απρόσκοπτη υλοποίηση των ευρωενωσιακών και άλλων δεσμεύσεων, που πιστά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά-Ελληνική Λύση υπηρετούν, σε βουλή και ευρωκοινοβούλιο.

Σημαίνει μετατροπή της χώρας μας σε απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, εμπλέκοντας τον λαό πιο βαθιά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετατρέποντας τον τόπο μας σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων .

Σημαίνει υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικό εξοπλισμό που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της πατρίδας μας, μα εντάσσεται στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, την ώρα που η ακρίβεια συνθλίβει το λαϊκό εισόδημα, σημαίνει αποψίλωση των ενόπλων δυνάμεων με αποστολή οπλισμού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημαίνει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας για τη διασφάλιση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο.

Αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς χωρίς τη δική τους παρέμβαση. Για τον λόγο αυτό, το ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον κρητικό λαό, σε όλο τον ελληνικό λαό, να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που διεξάγουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσει η βάση της Σούδας, όλες οι αμερικανικές – ΝΑΤΟϊκές βάσεις, να επιστρέψει στην πατρίδα μας η φρεγάτα ΥΔΡΑ και οι Έλληνες αξιωματικοί, που καμία δουλειά δεν έχουν στην Ερυθρά Θάλασσα να προασπίζονται τα συμφέροντα των εφοπλιστών, όπως και κάθε ελληνική αποστολή εκτός συνόρων!

Η εποποιία των λαών στον Β’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, του Κρητικού λαού στη Μάχη της Κρήτης, διδάσκει σήμερα πως δεν υπάρχουν σωτήρες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ και στις επερχόμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, για να είναι την επόμενη μέρα πιο δυνατοί οι αγώνες των εργαζομένων και όλου του λαού, που αποτελούν τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική, τη μόνη ελπίδα για μια Ευρώπη της συνεργασίας αυτών που παράγουν τον πλούτο, της φιλίας, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του σοσιαλισμού!