ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επανέναρξη με πλούσιο πρόγραμμα για το 9ο Φεστιβάλ Αντίβαρο!

Μετά τις άγιες μέρες του Πάσχα, το 9ο Φεστιβάλ Αντίβαρο συνεχίζεται με πολύ πλούσιο πρόγραμμα προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες για ποιοτική ψυχαγωγία στο Ρέθυμνο. 

Το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου μας δίνεται η ευκαιρία να γνωριστούμε ακόμα βαθύτερα με το έργο του Γεώργιου Βιζυηνού, μετά την εξαιρετική παράσταση «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» που απολαύσαμε κατά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, από τον ηθοποιό Γιώργο Μπινιάρη με τη μουσική συνοδεία του Δημήτρη Νινίκα και της Δέσποινας Αναστασοπούλου.

Τώρα ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος σκηνοθετεί και ερμηνεύει «Το αμάρτημα της μητρός μου», ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας με έντονο το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Μέσα απ’ την ροή της αφήγησης, ξεδιπλώνεται όλη η ατμόσφαιρα στην οποία μεγάλωσε ο μικρός Γιωργής, πριν ξενιτευτεί. Η αφηγηματική αρτιότητα, η ευαισθησία, η λεπτή ειρωνεία, ο γλωσσικός πλούτος, η εμβάθυνση στον ψυχισμό των προσώπων, οι συγκλονιστικές εικόνες, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία τα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει στο διήγημα αυτό. Στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τη βαθιά καλλιέργεια του συγγραφέα, τις σπουδές του στη Γερμανία (φιλοσοφία και ψυχολογία) και την αγάπη του για τον τόπο που γεννήθηκε. Η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Εν Αθήναις και τώρα  περιοδεύει με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου το Φεστιβάλ Αντίβαρο συνεχίζεται με δυο σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις, Το Σάββατο ο Haig Yazdjian επιστρέφει στο Ρέθυμνο μετά τις δυο επιτυχημένες συναυλίες του πέρυσι στο Αντίβαρο και συμπράττει με τον Ζαχάρη Σπυριδάκη και τον Γιάννη Παπατζανή σε μια συναυλία που είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί σε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος. Βάση είναι πάντα η μουσική της Ανατολής και η παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα, ωστόσο –όπως είχε αποδείξει και στην περυσινή συναυλία ο Haig- τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο αυτοσχεδιασμός και η χημεία των τριών μουσικών είναι στοιχεία ικανά να μας οδηγήσουν σε εντελώς ανεξερεύνητα μουσικά μονοπάτια.

Σε αντίστοιχο κλίμα, την Κυριακή 19 Μαΐου ο Ross Daly έρχεται για μια μοναδική συναυλία στο Φεστιβάλ Αντίβαρο. Γνωστός για την πολύχρονη ενασχόλησή του με τις μουσικές της Ασίας, της Κρήτης και της Μεσογείου, υπόσχεται μια μυσταγωγική βραδιά.  Συμπράττει μαζί του η Κέλυ Θωμά ενώ τους συνοδεύει στα κρουστά η Ζωή Παπαδαντωνάκη. Ο μεγάλος μουσικός που έχει εξαιρετικά στενή σχέση με το Ρέθυμνο έρχεται για πρώτη φορά στο Αντίβαρο κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο για το Φεστιβάλ.

Αποτελεί αντίθετα μια πολύ σημαντική διάκριση για τον θεσμό που φτάνει στον 9ο χρόνο του. 

Αντίστοιχη διάκριση για τον θεσμό ήρθε και από τη διεθνή Ένωση Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Μετά την επικύρωση της ποιότητας του Φεστιβάλ με την απονομή του σχετικού σήματος ποιότητας για το έτος 2024-2025, η Ένωση επέλεξε στην 3η Πρόσκληση ανερχόμενων νέων καλλιτεχνών που στηρίζει,  την ηθοποιό Γεωργία Τσαγκαράκη από την Ελλάδα, ανάμεσα σε πλήθος άλλες υποψηφιότητες. Στο πλαίσιο της σχετικής δράσης η ηθοποιός που έχει συνεργαστεί παλιότερα με το Αντίβαρο και που εδρεύει τώρα στην Αθήνα, θα μετακομίσει για ένα μεγάλο διάστημα στους χώρους ενός μεγάλου ευρωπαϊκού Φεστιβάλ (Μπουζάου της Ρουμανίας) και θα σκηνοθετήσει εκεί με Ρουμάνους ηθοποιούς την παράστασή της «Νέμεσις». Το Φεστιβάλ Αντίβαρο επιλέχθηκε σαν τρίτο μέλος της σχετικής σύμπραξης. Εκπρόσωπός του θα παρακολουθήσει την παράσταση στο τελικό στάδιο του έργου στη Ρουμανία και θα προσφέρει ανατροφοδότηση και σχόλια σε σκηνοθέτιδα και θίασο. Η παράσταση στην ελληνική της εκδοχή αναμένεται στο επόμενο Φεστιβάλ Αντίβαρο, ενώ καλλιτεχνικοί εκπρόσωποι του ρουμανικού Φεστιβάλ θα βρεθούν επίσης στο Ρέθυμνο για να προσφέρουν εργαστήρια και σεμινάρια.

Τέλος την Δευτέρα 20, Τρίτη 21, Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι παραστάσεις του έργου «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ που είχαν διακοπεί αμέσως μετά την πρεμιέρα τους λόγω ασθένειας ηθοποιού. Η παράσταση είναι η δεύτερη παραγωγή της ομάδας Αντίβαρο,  ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαριλένας Μελαχροινού, σκηνικά κοστούμια Κάλλης Καραδάκη και μουσική Τίνας Τσιμπίδη. Παίζουν οι Αντώνης Βαμιεδάκης, Νίκος Βαράκης, Αλεξάνδρα Λειβαδιώτη, Ανθή Παπαδάκη, Χρήστος Παππάς, Μαρκέλα Πετρογιαννάκη, Μανώλης Σειραγάκης, Αφροδίτη Σιαφάκα, Σάρα Τζορμπατζή, Άρτεμις Ψωμά.

Όλες οι παραστάσεις έχουν εισιτήριο 10 Ευρώ (8 μειωμένο) και αρχίζουν στις 9 ακριβώς, εκτός από τις παραστάσεις του Βόυτσεκ που αρχίζουν στις 9.30 μμ