ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντιχάκη με θέμα τα κατεπείγοντα προβλήματα σχολικής στέγης του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, λόγω των άθλιων συνθηκών στέγασης, παραμένουν άλυτα από το από το 2002 έως σήμερα, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών.

Συγκεκριμένα, το (ΕΕΕΕΚ) Ρεθύμνου, επί 20 χρόνια, φιλοξενείται σε αίθουσες του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου μαζί με το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, το οποίο λόγω της ασφυκτικής κατάστασης μεταστεγάστηκε προσωρινά σε προκάτ αίθουσες, που τοποθετήθηκαν στην περιοχή του Σταυρωμένου. Έτσι, οι περίπου 80 μαθητές και πάνω από 50 εκπαιδευτικοί των παραπάνω σχολείων στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και ανθυγιεινούς, επικίνδυνους, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας. Λείπουν χώροι διδασκαλίας, οι υπάρχουσες αίθουσες είναι ασφυκτικά μικρές, με αποτέλεσμα οι μαθητές να στοιβάζονται κυριολεκτικά σε κλουβιά. Λείπουν χώροι εργαστηρίων, η τραπεζαρία στεγάζεται σε χώρο χωρίς αερισμό και φυσικό φωτισμό, ο οποίος προοριζόταν για αποθήκη. Υπήρχαν μόλις 3 τουαλέτες και γι’ αυτό πρόσφατα επιστρατεύτηκε η «λύση» του Container στην -έτσι κι αλλιώς- πολύ μικρή αυλή του σχολείου. Επίσης, δεν υπάρχουν γραφεία για τους διδάσκοντες του ΕΕΕΕΚ.

Οι υποσχέσεις αναφορικά με την ανακατασκευή του ΚΕΓΕ για τη μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου, που κι αυτό λειτουργεί σε ακατάλληλο κτίριο (αίθουσες διδασκαλίας που δεν έχουν καν παράθυρα κλπ), είναι γνωστές . Οι υποσχέσεις όμως αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί, με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Κυβέρνησης, Δήμου, Περιφέρειας, κλπ). Τα παραπάνω αποτελούν παιχνίδι μετάθεσης και διάχυσης ευθυνών ανάμεσα σε κεντρικό και τοπικό κράτος, αφού από τη μία αναμένεται η τεχνική μελέτη για το  κτίριο του ΚΕΓΕ, από την άλλη η μελέτη δεν καλύπτει τις προδιαγραφές και την επόμενη δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι μαθητές, οι οικογένειες τους και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών. Μάλιστα είναι τέτοια η απαξίωση της κυβέρνησης για τις χρόνιες και κραυγαλέες ελλείψεις των υποδομών στο ΕΕΕΕΚ, όπως και σε όλα τα δημόσια Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου, που δεν έχει απαντήσει σε δύο σχετικές ερωτήσεις του ΚΚΕ που κατατέθηκαν το 2020. Παρά τη διαδοχή των κυβερνήσεων, η κατάσταση παραμένει ίδια από την ίδρυση του σχολείου έως σήμερα, αφού η σχολική στέγη θεωρείται κόστος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί επιτέλους η κυβέρνηση ώστε:

  • Να αποκτήσει το ΕΕΕΕΚ, αλλά και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το ΕΝΕΕΓΥΛ Ρεθύμνου, το σχολικό κτίριο που να ανταποκρίνεται στον ρόλο τους και την αποστολή τους, για να καλύπτονται οι σύγχρονες, διαρκώς διευρυνόμενες ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης