Επικίνδυνο λαγόψαρο ξεβράστηκε στην παραλία του Ρεθύμνου! [βίντεο]

Ένα επικίνδυνο και ακραία τοξικό ψάρι που είναι γνωστό ως «λαγόψαρο» ή «λαγοκέφαλος» ξεβράστηκε χθες στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου, όπως βλέπετε και στο βίντεο που μας έστειλε φίλος του Rethemnos.gr

Το συγκεκριμένο ψάρι είναι επικίνδυνο, για τις τοξικές ουσίες (νευροτοξίνη, τετραδοτοξίνη) που φέρει και όχι μόνο. Θεωρείται επιθετικό προς τον άνθρωπο, επίσης είναι ζημιογόνο διότι τρώει άλλα ψάρια, που είναι πιασμένα στα δίχτυα των ψαράδων

Τι είναι το «λαγόψαρο»; (πληροφορίες από το boatfishing.gr)

Όλοι λίγο πολύ θα έχουµε ακούσει για αυτό το ψάρι, το οποίο πρωτοεµφανίστηκε στην χώρα µας το 2002, αρχικά στη Ρόδο, και από το 2006 και µετά κατέκλυσε τις ακτές της Κρήτης, µε ιδιαίτερη έξαρση στην νότια πλευρά του νησιού. Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae, προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, και σύµφωνα µε τους επιστήµονες, η αύξηση της θερµοκρασίας των θαλασσών λόγω των κλιµατικών αλλαγών, δηµιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για τη µετανάστευσή του από τις θερµότερες θαλάσσιες περιοχές προς τα νερά µας. Ο λόγος για τον οποίον οι περισσότερες καταγραφές του είδους έχουν γίνει στην νότια Ελλάδα, οφείλεται στο ότι το κρύο νερό αποτρέπει τους λαγοκέφαλους να κινηθούν προς τις Βορειότερες περιοχές της χώρας µας.

Είναι ένα ψάρι που έµαθε γρήγορα να επιβιώνει στης ακτές µας, και να αναπτύσσεται µε ραγδαίους ρυθµούς διότι δεν έχει κανένα φυσικό εχθρό-ανταγωνιστή. ∆ιαθέτει τέσσερα δυνατά και κοφτερά δόντια, χαρακτηριστικό που οφείλεται στη συνήθειά του να τρέφεται µε ένα είδος οστράκου που ευδοκιµεί στην Ερυθρά θάλασσα. Το σώµα του Λαγοκέφαλου είναι µακρόστενο, συµπιεσµένο πλευρικά και µε κάπως φουσκωτή κοιλιά, ενώ δεν έχει καθόλου λέπια. Το χρώµα του είναι σκούρο καφετί µε µαύρο στη ράχη, τα πλευρά του έντονα ασηµί, ενώ η κοιλιά του έχει λευκό χρώµα. Το µέγεθος του ψαριού στις Ελληνικές θάλασσες, κυµαίνεται από λίγα γραµµάρια, µέχρι και πάνω από 8 κιλά. Υπάρχουν µάλιστα µαρτυρίες από επαγγελµατίες, για ψάρια µε βάρος µεγαλύτερο από 15 κιλά. Το χαρακτηριστικό που κάνει το ψάρι αυτό ιδιαίτερα επικίνδυνο, είναι ότι περιέχει τοξίνες σε διάφορα µέρη του σώµατός του (π.χ. εντόσθια, δέρµα), ιδιαίτερα επικίνδυνες αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο (σε µερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες), µε αποτέλεσµα την απαγόρευση της διάθεσής του στην αγορά.