ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Επικοινωνία του Μανώλη Συντυχάκη με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον Δήμαρχο Ιεράπετρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου και τον δήμαρχο Ιεράπετρας πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε ΝΝΑ της Ζάκρου, αν υπάρχουν καταστροφές, για το καίριο ζήτημα της προστασίας σχολείων, για την ασφάλεια των κατοίκων συνολικά.

Ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι η επικινδυνότητα της κατάστασης στην Κρήτη, με τον μεγάλο δείκτη σεισμικότητας, δε χωρεί άλλους εφησυχασμούς στη λήψη κατεπειγόντων μέτρων πρόληψης. Δε χωρεί άλλες αναβολές στη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, ώστε το φαινόμενο να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

Ειδικότερα, με κατεπείγουσες διαδικασίες κλιμάκια μηχανικών δήμων, αντιπεριφέρειας, των αρμόδιων υπουργείων, να πραγματοποιήσουν έλεγχο των σχολείων, Νοσοκομείων, ΚΥ, βρεφονηπιακών σταθμών, Γηροκομείων, Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλων κτιρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες. Να διατεθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό, με στελέχωση των απαραίτητων συνεργείων με τεχνικούς του Δημόσιου Τομέα και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τη γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου από κατολισθήσεις.

Η πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού, με γενναίες κρατικές δαπάνες για αντισεισμική προστασία. Δαπάνες που δε διατίθενται από τις κυβερνήσεις, γιατί δεν αποδίδουν άμεσα και μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.