ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Επιμελητήριο Ρεθύμνου: “Η κατάργηση του ΟΕΕ θα μετατρέψει τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε εστίες ανεργίας”

Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, του μεγαλύτερου εσωτερικού Tour Operator, όπως έχει χαρακτηρισθεί, εφόσον συνοδευτεί με την κατάργηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, τα οποία διαχειρίζεται, θα οδηγήσει στον αφανισμό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά λεωφορεία, πρακτορεία, άλλα, συναφή με τον τουρισμό, επαγγέλματα) και θα τις μετατρέψει σε εστίες ανεργίας.

Τυχόν κατάργηση των προγραμμάτων αυτών μαζί με το μητρικό τους οργανισμό, θα δημιουργήσει σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις άμεσο και οξύ πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά όταν οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη προγραμματίσει τις κρατήσεις τους και έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες πάγιου υλικού.

Η κατάργηση των εν λόγω προγραμμάτων θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για τον εσωτερικό τουρισμό, ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, μείωση των εσόδων του Κράτους, μαρασμό της Ελληνικής περιφέρειας, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η δική μας, στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία τους.

Η κατάργηση του κοινωνικού Τουρισμού έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την εσωτερική τουριστική κίνηση με τραυματικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό.

Επειδή με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα σε δικαιούχους -χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους στην πλειονότητά τους- να κάνουν μίας βδομάδας διακοπές, συνήθως την περίοδο χαμηλής ζήτησης, πληρώνοντας μια συμμετοχή, τυχόν κατάργηση των προγραμμάτων θα δημιουργήσει και κοινωνικό θέμα, αφού θα αποκλείσει από τις διακοπές ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής κοινωνίας, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης θεωρεί αναγκαία και απαραίτητη την εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου διατήρησης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με ενσωμάτωσή τους σε άλλες υφιστάμενες δομές.-