ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επιμελητήριο Ρεθύμνου: Τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές της επιχειρηματικότητας στη μετά COVID-19 εποχή

αντίκτυπος της πανδημίας, τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές της επιχειρηματικότητας στη μετά COVID-19 εποχή απασχολούν τους επιχειρηματίες και τους φορείς της οικονομίας στο Ρέθυμνο.

Όπως αναφέρει η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει από τον Φεβρουάριο του 2020 μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της.

«Η Κρητική Επιχειρηματικότητα ειδικότερα, βασιζόμενη στις τελευταίες καλές τουριστικές της επιδόσεις, έδειχνε ενθαρρυντικά σημάδια επανόδου… όμως η πανδημία του Covid19 άλλαξε δραματικά, τα όποια γνωστά δεδομένα έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, την κοινωνική συνοχή και το σύνολο της οικονομίας». Επιχειρηματίες έμποροι, φορείς και οικονομικοί κύκλοι του νομού συμφωνούν, πως η πολιτεία και η κοινωνία επέδειξαν τα κατάλληλα αντανακλαστικά στη διαχείριση της, ειδικά στο κομμάτι της ψηφιοποίησης μεγάλου μέρους των συναλλαγών.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, η πανδημία έχει ήδη επιφέρει μεταξύ άλλων υπερχρέωση των επιχειρήσεων, άνοδο της ανεργίας, καθώς και πιθανά μη αναστρέψιμα προβλήματα και στρεβλώσεις σε ορισμένους σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα διαρκέσουν χρόνια», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες σε τηλεδιάσκεψη του επιμελητηρίου, τονίζοντας πως ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα αφορά στο γεγονός ότι: «το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων μας τις εγκλωβίζει σε ένα καθεστώς εσωστρέφειας, ενώ περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να αντλούν ρευστότητα, να επενδύουν και να καινοτομούν, σαφέστατα χωρίς αυτές να είναι οι κύρια υπεύθυνες για τις σχετικές στρεβλώσεις».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται: «η μεγάλη εξάρτηση της κρητικής και της Ρεθυμνιώτικης οικονομίας από τον τουρισμό και την εστίαση καθιστά το παραγωγικό τοπικό μοντέλο ιδιαίτερα ευάλωτο στην πανδημία, η οποία επηρέασε άμεσα και δραστικά αυτούς τους τομείς. Σύμφωνα με το επιμελητήριο είναι δεδομένη η μείωση των τουριστικών εσόδων των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου σε επίπεδα κατά τουλάχιστον 75% σε σχέση με αυτά του 2019, όπως και η δραματική αύξηση της ανεργίας, ενώ σε ό,τι αφορά την εστίαση, με χιλιάδες απασχολούμενους στο Ρέθυμνο, η κατάσταση ως προς τις προοπτικές επιβίωσης του είναι πράγματι δραματική, και δυστυχώς σε κάποιο βαθμό ίσως μη αναστρέψιμη.

Για την πλειονότητα των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου πλέον, το κρίσιμο διακύβευμα το οποίο θα αποβεί καθοριστικό για την συνέχεια, αποτελεί η περίοδος του Πάσχα και η τουριστική σεζόν που έπεται. Θεωρούμε ότι μεγάλος αριθμός αυτών δεν θα αντέξει ένα δεύτερο χαμένο Πάσχα και μια αντίστοιχη με την περυσινή ζημιογόνα τουριστική σεζόν», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της Ρεθυμνιώτικης αγοράς.

Απευθυνόμενοι στην πολιτεία τα μέλη του Επιμελητηρίου και η διοίκηση του τονίζουν πως «ο τουρισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, το περιβάλλον, η πράσινη ενέργεια, ο αγροδιατροφικός τομέας, ο πολιτισμός και ο ψηφιακός κόσμος, είναι μεταξύ άλλων οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, που στην μετά covid-19 εποχή θα πρέπει να εστιάσει το μείγμα, τόσο των υποστηρικτικών πρωτοβουλιών από το κράτος, όσο και των επενδυτικών δράσεων από τους ιδιώτες και τις σχετικές κεφαλαιουχικές πηγές. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των παραδοσιακών αναπτυξιακών κλάδων, όπως ο εποχικός τουρισμός και η μεταποίηση της πρωτογενούς παραγωγής (ελαιόλαδο και θερμοκηπιακά κηπευτικά). Ειδικά δε για τον τουρισμό, το Επιμελητήριο Ρεθύμνης έχει επανειλημμένα τόσο προτείνει όσο και διεκδικήσει, μία στροφή στην συνολική λειτουργία του τοπικού τουρισμού με έμφαση στην ποιότητα, με στόχο τη δημιουργία μίας ενιαίας τουριστικής ταυτότητας του Ρεθύμνου, με έμφαση στην ταυτότητα της ενδοχώρας.

Η επιχειρηματική κοινότητα του Ρεθύμνου, μέσα από πλήθος παρεμβάσεων, έχει αποδείξει την απαιτούμενη ωριμότητα, έχοντας προτείνει την υιοθέτηση σαφών πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση αλλά και για να επιτευχθούν οι αναπτυξιακοί μας στόχοι υποστήριξης βιώσιμων, εξωστρεφών και ανταγωνιστικών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας», επισημαίνει η διοίκηση του Επιμελητηρίου.