«Επιμένει η Ν.Δ στο νόμο της, ένας μισθωτός να πληρώνει σχεδόν τριπλάσιες εισφορές για υγειονομική περίθαλψη από τον “εκατομμυριούχο” εργοδότη!»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τις νέες ανισότητες που δημιουργεί ο ν. 4670/2020 σε βάρος των μισθωτών από την νέα αρχιτεκτονική των εισφορών υγείας.

Ο κ. Κεγκέρογλου, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του με βάση το παράδειγμα όπου: ένας εκατομμυριούχος εργοδότης-ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει 55€  έως 66€ το μήνα και έχει κάλυψη ασθένειας (σε είδος και χρήμα) ίδιας ποιότητας και ύψους με τον μισθωτό εργαζόμενό του, ο οποίος παίρνει μισθό 2.000 ευρώ το μήνα και πληρώνει 142€ για ασθένεια, δηλαδή τριπλάσιες εισφορές σε σύγκριση με τον εργοδότη του!!!
Το ποσό των 55€ που καταβάλει ο «εκατομμυριούχος», πληρώνει κι ο εργαζόμενος με 780€.

Αρχικά ο βουλευτής, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είχε αποδοκιμάσει το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος -συνδέοντας τις εισφορές με το φορολογητέο εισόδημα και μάλιστα το εισόδημα του προηγούμενου έτους – οδήγησε σε οικονομική αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που, εκτός από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης, μείωσε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων αυξάνοντας τις εισφορές υπέρ υγείας από 4 σε 6% στην κύρια σύνταξη και θεσμοθετώντας εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., ωστόσο, ενώ προεκλογικά υποσχόταν δομικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, «υιοθέτησε το νόμο αυτό με επουσιώδεις τροποποιήσεις» (όπως γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, «σ. 16, από τα Πρακτικά της Ολομέλειας, συνεδρίαση της 12/2/2020), ενώ παράλληλα εισήγαγε και νέες ανισότητες στο ασφαλιστικό σύστημα. Ειδικότερα, ο βουλευτής επισήμανε ότι με το νέο νόμο της Ν.Δ.,  το ν. 4670/2020,  ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εισφορές υγείας -ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους- κυμαίνονται (με βάση την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας) από 55 έως 66 ευρώ το μήνα, για τους μισθωτούς η εισφορά αυτή υπολογίζεται με ποσοστό 7,1% επί του μηνιαίου μισθού τους.

Αυτή η απίθανη στρέβλωση είχε επισημανθεί από το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από την πρώτη συζήτηση του ν. 4670/2020 στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Για τους λόγους αυτούς, ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής πρότεινε στον κ. Τσακλόγλου, την κατάργηση της εισφοράς υγείας που είχε επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικουρικές συντάξεις (εισφορά που έχει διατηρήσει η Ν.Δ., ενώ προεκλογικά την είχε καταγγείλει), την επανεξέταση της εισφοράς υγείας των μισθωτών και την εξισορρόπηση τους με τους μη μισθωτούς και την εξέταση από το Υπουργείο της δημιουργίας 3-4 πρόσθετων προαιρετικών ασφαλιστικών κατηγοριών πέραν της σημερινής 6ης για τους μη μισθωτούς, προκειμένου –εφόσον το επιθυμούν– να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές για τον Κλάδο Σύνταξης. Αυτό, υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου, αφενός θα επιτρέψει, σε όσους μη μισθωτούς το επιθυμούν, να  χτίσουν υψηλότερη σύνταξη, αφετέρου θα φέρει περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ και θα εξισώσει ως προς το ανώτατο πλαφόν εισφορών τους μη μισθωτούς με τους μισθωτούς.

Ο κ. Τσακλόγλου με την απάντηση του, επέμεινε στην ορθότητα του νόμου της Ν.Δ και προσπάθησε να δικαιολογήσει την κραυγαλέα αντίφαση να πληρώνει ο εργαζόμενος τριπλάσιες εισφορές από τον εργοδότη του. Αρκέστηκε να επαναλάβει το σκεπτικό της απόφασης του ΣΤΕ με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των εισφορών του ν. 4387/2016 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να διαπιστώσει ότι οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ στην παρούσα συγκυρία είναι απαραίτητες για τη στήριξη του ΕΣΥ.