ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Επιμένουν στη διατήρηση του κατώτατου και 13ου – 14ου μισθού ΓΣΕΕ και εργοδότες

Η προστασία των κατώτερων αμοιβών και του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν κοινό μέτωπο για τους κοινωνικούς εταίρους. Στη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, υπήρξε ταύτιση απόψεων και συμφωνία για την ανάγκη μείωσης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για τη διατήρηση του νομικού πλαισίου για την επέκταση της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για έξι μήνες μετά τη λήξη τους (μετενέργεια).

Η ΓΣΕΕ διαφώνησε με την πρόταση των εργοδοτικών οργανώσεων για διετές ή τριετές πάγωμα των αυξήσεων, ενώ δεν ετέθη στη συνάντηση το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Η διαφωνία της ΓΣΕΕ για το πάγωμα των αυξήσεων εκτιμάται από ορισμένους ότι ενδεχομένως ανοίγει το δρόμο για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση, πιθανότητα την οποία απεύχονται τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν επίσης να αποστείλουν επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την τρόικα και την Κομισιόν και επισήμαναν ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Πιο συγκεκριμένα για τις αυξήσεις, οι εργοδοτικοί φορείς ζήτησαν να παγώσουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να μην ισχύσει η αύξηση 2,6% από 1/7/2012 που περιλαμβάνεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μην ισχύσουν οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι αυξήσεις τριετιών και πολυετιών.

Στο σημείο αυτό διαφώνησε η ΓΣΕΕ, η οποία ζήτησε να τηρηθούν όλα όσα περιέχονται στην σύμβαση.

Ταυτοχρόνως, απορρίφθηκε η «συμβιβαστική πρόταση» των εμπόρων (ΕΣΕΕ) να διατηρηθεί έως το τέλος του έτους η σύμβαση και ακολούθως να παγώσουν οι αμοιβές για το 2013 και 2014.

Η ΓΣΕΕ δεν ήθελε να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο ΣΕΒ επέμενε να μην δοθεί η αύξηση 2,6% του επομένου Ιουλίου.

Ως εκ τούτου στην επιστολή των κοινωνικών εταίρων προς την κυβέρνηση θα καταγραφούν οι διαφορετικές απόψεις για το σημείο αυτό.