ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επισκέψεις Ξανθού σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Ρέθυμνο

Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Ρέθυμνο επισκέφθηκε ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Οι επισκέψεις ξεκίνησαν από την Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ρεθύμνου, όπου ο κ. Ξανθός συζήτησε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό την εμπειρία από τη λειτουργία της δομής στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την προοπτική αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στην ΤΟΜΥ αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά στη χώρα άρχισε να υλοποιείται ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της διεπαγγελματικής ομάδας υγείας, άρχισε να ενισχύεται στο ΕΣΥ η κουλτούρα της οργανωμένης πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της κοινοτικής φροντίδας.

Ανησυχούν όμως ταυτόχρονα για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το μέλλον αυτών των δημόσιων δομών ΠΦΥ, με δεδομένη την απροθυμία της για την επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων οικογενειακών γιατρών ή άλλων υγειονομικών και για την ανάπτυξη νέων ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Συμφώνησαν επίσης με τον κ. Ξανθό ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η πλήρης ενσωμάτωση των ΤΟΜΥ και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστες και δωρεάν υπηρεσίες στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (κυρίως με ειδικευμένους γιατρούς) αλλά και κτιριακών υποδομών, τα οποία οφείλει η 7η ΥΠΕ να επιλύσει.

Τέλος, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Σπηλίου, όπου συζήτησε με την επιστημονική υπεύθυνη του ΚΥ και τους γιατρούς για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών την περίοδο του lock down, για το σχεδιασμό και την οργάνωση της διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων Covid-19 αλλά και για τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην επαρκή υγειονομική φροντίδα των επισκεπτών-τουριστών της εκτεταμένης παραλιακής ζώνης του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Η ανεπάρκεια ιδιωτών γιατρών στην περιοχή, οι οποίοι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης θα πρέπει συμβληθούν με τα ξενοδοχεία και να επιληφθούν κάθε περιστατικού που μπορεί να σχετίζεται με νόσο Covid-19, επιφορτίζει με ακόμα μεγαλύτερο βάρος τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του ΚΥ Σπηλίου -το οποίο δεν έχει ενισχυθεί καθόλου με επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό – για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Ο κ. Ξανθός, με αφορμή την πανυγειονομική κινητοποίηση της 16ης Ιουνίου που οργανώνουν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πανδημία ως ευκαιρία μιας γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και μιας ριζικής αναδιοργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας με στόχο την καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τώρα είναι η ώρα να στηριχθεί έμπρακτα το έργο και η προσφορά των ανθρώπων του ΕΣΥ αλλά και ο αγώνας τους για καλύτερη δημόσια περίθαλψη.