ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη Α. Ξανθού στα Ανώγεια – Στο επίκεντρο τα προβλήματα των ορεινών Δήμων

Επίσκεψη στα Ανώγεια και συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Ανδρέας Ξανθός. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο και πρώην Δήμαρχος κ. Μανόλης Καλλέργης και η δημοτική σύμβουλος κα Μαίρη Μπαγκέρη.

Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας και αναδείχθηκε η ανάγκη ειδικής μέριμνας από την Πολιτεία για στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών τους με εξειδικευμένο προσωπικό (νέο πλαίσιο κινήτρων με ενίσχυση της εντοπιότητας για τις δομές του ΕΣΥ, της εκπαίδευσης, του κοινωνικού κράτους, των ΟΤΑ κλπ.). Ειδικά η έλλειψη επαρκούς προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες και στις κοινωνικές δομές των ορεινών Δήμων, καθιστά, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Σ. Κεφαλογιάννη πολύ δύσκολη τη διαχείριση των έργων υποδομών και την αποτελεσματικότερη κοινωνική φροντίδα των δημοτών.

Ο Δήμαρχος Ανωγείων ενημέρωσε επίσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις περιοχές Natura (όπως το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη) και για τις προτάσεις που κατέθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη διαβούλευση, έτσι ώστε το ΠΔ που θα προκύψει να παίρνει υπόψη του στον καθορισμό των διαφόρων δραστηριοτήτων (κτηνοτροφικές ζώνες, χωροθέτηση ΑΠΕ κλπ.) τις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής. Τέλος, ο κ. Σ. Κεφαλογιάννης ανέδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις του αυξημένου ενεργειακού κόστους στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση -εντός του 2022- του «τέλους ταφής» απορριμμάτων. Έθεσε επίσης το ζήτημα του ελλείματος εξυπηρέτησης σε τραπεζικές και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

Από τη πλευρά του ο κ. Α. Ξανθός αναγνώρισε τον πολύ σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδικά σε μια εποχή παρατεινόμενης υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, γεγονός που επιβάλλει τη χρηματοδοτική και λειτουργική υποστήριξη των ΟΤΑ και όχι την αποδυνάμωση τους, όπως κάνει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι, ειδικά στις ορεινές περιοχές, χρειάζονται στοχευμένες ενισχυτικές παρεμβάσεις για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες και στηρίζει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το δικαίωμα πρόσβασης των κατοίκων των ορεινών δήμων σε χρηματοπιστωτικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες. Είναι ζήτημα ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών, αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Ξανθός.

Ο κ. Α. Ξανθός αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες καταστροφές λόγω κακοκαιρίας, τόνισε την ανάγκη για αποζημιώσεις των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ και ότι είναι ώριμο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να στελεχωθεί με ελεγκτικό προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των αγροτοκτηνοτρόφων.