ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη της προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, η Πρόεδρος του ΔΛΤΡ κα Κουτσαλεδάκη Ειρήνη μετέβη στην Αθήναόπου συναντήθηκε με τους υπευθύνους της ΕπιτελικήςΔομής ΕΣΠΑ Υπουργείου Ναυτιλίας και ΝησιωτικήςΠολιτικής.

Το αντικείμενο συζήτησης ήταν η πορείαυλοποίησης της χρηματοδότησης της θωράκισης του λιμένα Ρεθύμνης με προϋπολογισμό έργου 17.500.000€ σε όλο το μήκος του προσήνεμου μόλου, από τη ρίζα του (παρκινγκ εμπορικού λιμανιού) μέχρι το ακρομόλιο.

Συνοδά έργα της μεγάλης αυτής επέμβασης αποτελούν:

α) Η αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο σύνολο της λιμενολεκάνης, προϋπολογισμού 1.200.000 €και β) η προμήθεια και αντικατάσταση όλων των πλωτών προβλητών ύψους 580.000 € . Η υλοποίηση των δύο πρώτων έργων εξελίσσεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Γενική ΓραμματείαΛιμενικών Υποδομών). Σύμφωνα με την Πρόεδρο κ Ε.Κουτσαλεδάκη: «οι απαραίτητες, βάσει νομοθεσίας, διαδικασίες εξέλιξης της χρηματοδότησης του έργουπροχωρούν ικανοποιητικά. Είναι πρωτεύουσας σημασίαςγια το Ρέθυμνο η ασφάλεια του λιμανιού και της πόλης μας χωρίς να χτίζουμε παλάτια στην άμμο αλλά δίνοντας σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης του ».

Η κα Κουτσαλεδάκη κατόπιν συναντήθηκε με στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με  χρηματοδοτήσεις από Προγράμματα ΔημοσίωνΕπενδύσεων για το τρέχον έτος 2022. Στα προγράμματααυτά δύναται  να ενταχτούν ανάγκες βελτίωσηςλιμενικών υποδομών Ρεθύμνης και συγκεκριμέναπαρεμβάσεις αποκατάστασης υφιστάμενων κρηπιδωμάτων συνολικού προϋπολογισμού 291.500,00 €. Για το Δήμο Αγίου Βασιλείου οι προτάσεις χρηματοδότησης αφορούν εκτέλεση εργασιών  σε  α)δίκτυο υδροδότησης –ηλεκτροδότησης πλοίων στο λιμάνι Αγίας Γαλήνης προϋπολογισμού έργου 138.666 € και β) εκτέλεση εργασιών στο παλιό Λιμεναρχείοπροϋπολογισμού 80.000 €.

Η επισήμανση από τα στελέχη του ΥπουργείουΝαυτιλίας ότι η απορροφητικότητα που ήδη έχειπαρουσιάσει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνηςκαι φτάνει το 100%, εμπνέει   εμπιστοσύνη και αποτελεί σοβαρό έρεισμα για  επιπλέον εντάξεις έργων του σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Η  Πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «η Υπηρεσία αν και υποστελεχωμένηανταπεξέρχεται με περισσή συνέπεια και σχεδιασμό, διεκπεραιώνοντας στο έπακρο υποχρεώσεις που δεσμεύεται να φέρει σε πέρας. Η σχέση εμπιστοσύνης και μάλιστα με φορείς χτίζεται δοκιμαζόμενη συνεχώς ». 

Έπειτα η κ Ε.Κουτσαλεδάκη συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου  σχετικά με  προγράμματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας κτιριακών και λιμενικών εγκαταστάσεων. Ενημέρωσε τους αρμόδιους για μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Υπηρεσία του Διαδημοτικού Λιμενικού ΤαμείουΡεθύμνης καθώς και για μελέτες που έχουν ήδηεκπονηθεί και βρίσκονται στο στάδιο των εγκρίσεων.

Τέλος το σημαντικό θέμα ασφαλείας σχετικά με συστήματα έλεγχου βασιζόμενα σε διεθνείς κανόνεςασφαλείας κρατών-λιμανιών όπως η δημιουργία πύληςΣένγκεν που απασχολεί το Ρέθυμνο όπως και όλα τα λιμάνια της χώρας. Διευκρινίσθηκε ότι η υλοποίηση του διασυνοριακού ελέγχου πλοίων αναλαμβάνεται από τον κρατικό μηχανισμό.

Η κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι «η παρουσίαμας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δηλώνει διάθεση συνεργασίας αλλά και διεκδίκησης κονδυλίων που αφορούν τη βελτίωση των υφιστάμενωνυποδομών σε όλα τα λιμάνια αρμοδιότητας μας και δεν είναι λίγα αυτά. Η ικανοποίηση από τις παραπάνωεπαφές δεν σημαίνει ποτέ ότι επαναπαυόμαστε μόνο σεδιαβεβαιώσεις αλλά επιμένουμε στη συνεχή μέριμνα ».