ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Κύπρου στο Πάνακρον στο Αμάρι

Επίσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Κύπρου στο Πάνακρον στο Αμάρι

Τον Αγροτουριστικό Πολυχώρο Πάνακρον επέλεξαν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Κύπρου, μέσω του προγράμματος “Leonardo Da Vinci-Mobility Programme”, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με αυθεντικές μονάδες οικοτουρισμού στην Κρήτη και ταυτόχρονα να γνωρίσουν τις ιδιαίτερες ομορφιές που διαθέτει η περιοχή του Αμαρίου.

Επικεφαλής της Κυπριακής αποστολής, ήταν ο Κοινοτάρχης κος Γεώργιος Παναγιώτου ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγο του Σταυρούλα και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χατζημιχαήλ-αντιπρόεδρο, Σάββα Αριστείδου, Σωτήρη Μονογιο και Ρένο Κυριακίδη ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος του προγράμματος.

Την Δευτέρα 11/3/2013 και βάσει του προγράμματος επίσκεψης το οποίο είχαν καταρτίσει τα στελέχη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ ξεκίνησε με την γνωριμία των επισκεπτών με την ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ.

Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, τους χώρους και τις δραστηριότητες που διαθέτει ο Αγροτουριστικός Πολυχώρος Πάνακρον , ο οποίος ήταν και ο χώρος εστίασης και διαμονής τους.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τον προγραμματισμό των εργασιών, επίσκεψη-ξενάγηση στον χώρο της Ιστορικής Μονής Ασωμάτων , καθώς και στον χώρο του Ιστορικού Πλατάνου της, της «Πνύκας της Κρήτης»

Επίσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Κύπρου στο Πάνακρον στο Αμάρι

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Αμαρίου κο Στέφανο Σημαντήρα, έγινε αφορμή για ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και προβληματισμών πάνω σε θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ίδιο απόγευμα έγινε η πρώτη εισήγηση-παρουσίαση με θέμα «Οφέλη και παράμετροι ανάπτυξης του αγροτουρισμού στην τοπική κοινωνία» από τον πρόεδρο της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κο Νικόλαο Μαρκίδη, ενώ ακολούθησε συμμετοχή στην παρουσίαση των προγραμμάτων LEADER και ΟΠΑΑΧ από στελέχη της ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ στο Δημαρχείο Αγ.Φωτεινης.

Η δεύτερη μέρα (Τρίτη 12/3/2013) ξεκίνησε με την εισήγηση-παρουσίαση «Προοπτικές ανάπτυξης ιδιωτικών επενδύσεων στον εναλλακτικό τουρισμό» από τον Γεν.Δ/ντη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ κο Χαράλαμπο Αγγελάκη. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση γύρω από θέματα του εναλλακτικού τουρισμού.

Η ξενάγηση και γνωριμία με την περιοχή του Αμαρίου άρχισε με μια επίσκεψη στον Γυναικείο Συνεταιρισμό Αποστόλων «ΕΡΑΤΩ». Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από την πρόεδρο του Συνεταιρισμού κα Δέσποινα Μαρκίδη ενώ δοκίμασαν τις γλυκές γεύσεις που με περισσή φροντίδα δημιουργούν οι γυναίκες του συνεταιρισμού.

Επίσκεψη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας Κύπρου στο Πάνακρον στο Αμάρι

Ακολούθησε επίσκεψη στο χωριό Μέρωνας όπου ο π.Εμμανουήλ Βαμιεδάκης μετά από ολοκληρωμένη αναφορά στην ιστορία του χωριού και μια εμπεριστατωμένη ξενάγηση στην Παναγία την Μερωνιανή ή Μερώτρια και συνεπικουρούμενος από την ακούραστη πρεσβυτέρα του Φωτεινή,προσέφεραν θεσπέσια φιλοξενία στους επισκέπτες αντάξια της πατροπαράδοτης Αμαριώτικης φιλοξενίας ενώ παρακολούθησαν και παραδοσιακό φούρνισμα ψωμιού στον ξυλόφουρνο. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Οικοτουριστικό Κέντρο Μέρωνα καθώς και στην βιοτεχνική μονάδα «Τυροκομική Αμαρίου».

Η τρίτη μέρα(Τετάρτη 13/3/2013) ξεκίνησε με εισήγηση παρουσίαση με θέμα «Τα φαρμακευτικά βότανα. Χρήσεις και πρακτικές από την αρχαιότητα έως σήμερα» από τον κο Άρη Κουτάκη, συνεργάτη της ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ. Ακολούθησε περίπατος και συλλογή βοτάνων στον νεοδημιουργηθέντα βοτανικό κήπο του Πάνακρον.

Η συνέχεια δόθηκε με επίδειξη μαγειρικής από το προσωπικό του Πάνακρον, όπου οι επισκέπτες απόλαυσαν δημιουργήματα της τοπικής κουζίνας που φημίζεται για τις γευστικές της διαδρομές όπως: χοχλιοί μπουμπουριστοί, χοχλιοί μαγειρεμένοι με στάρι, παραδοσιακή φασολάδα με μάραθα,κουνέλι τηγανητό στα λεμονόφυλλα, λαχανόπιτες με 8 είδη αμαριώτικης χλωρίδας, μυζηθρόπιτες με φρέσκια μυζήθρα και βάρσαμο καθώς και ρυζόγαλο με ντόπιο φρέσκο γάλα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την γεύση του γάλατος στην παρασκευή του ρυζόγαλου, που εμπλουτισμένη καθώς είναι από τα βότανα του Ψηλορείτη, του Κέντρους, της Σάμιτου και του Πάνα Όρη δίνει στο γάλα της περιοχής μια ιδιαίτερη γεύση.
Η τέταρτη μέρα(Πέμπτη 14/3/2013) ξεκίνησε με την εισήγηση με θέμα «Αρχαίοι μύθοι και θρύλοι και οι πανάρχαιες επιβιώσεις τους στην περιοχή Αμαρίου» με εισηγητή τον κο Άρη Κουτάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους πρωτόθεους του τόπου τον Κρηταγενή Δία που λατρεύτηκε έντονα στην περιοχή με το επίθετο Αμάριος, την Βριτομάρτη Άρτεμη, θεά προστάτισσα της φύσης και τιμωρό των κυνηγών αγριμιών στον Ψηλορείτη, καθώς και στον θεό Πάνα που τόσες βιωματικές εμπειρίες έχουν ζήσει οι κάτοικοι του χωρίου Πλατάνια και Φουρφουράς στην περιοχή του σπηλαίου του στο Πλατανιανό Αόρι στην Αμαριώτικη πλευρά του Ψηλορείτη.

Την εισήγηση ακολούθησε ξενάγηση στον διάσημο πλέον αειθαλή Πλάτανο του Δία στο χωριό Μοναστηράκι αλλά και στο σπήλαιο του Πάνα στον Ψηλορείτη, με φιλοξενία των επισκεπτών σε κοντινό στο σπήλαιο Μιτάτο, όπου το αντικρυστό κρέας και το ντόπιο Αμαριώτικο κρασί, έδεσαν με την ομορφιά της παρέας και του χιονισμένου Ψηλορείτιανού τοπίου, δημιουργώντας μοναδικούς συνδυασμούς ομορφιάς των ανθρώπων και του τόπου.

Η Πέμπτη μέρα(Παρασκευή 15/3/2013) ξεκίνησε με την Ρεθύμνια Μουσειολόγο Χαρά Μαρκουλάκη και την εισήγηση της «Σύνδεση τοπικών πηγών-στοιχείων για την δημιουργία Μουσείων». Αναφορές έγιναν για τους τύπους Μουσείων όπως το Μουσείο Ελιάς και Αγροτικής Ζωής που δημιουργούνται ήδη στον χώρο του Πάνακρον καθώς και για τον ιδιαίτερο τύπο , αυτόν του Οικομουσείου, τον οποίο η ΑΜΑΡΙ ΑΕ ΟΤΑ σχεδιάζει να δημιουργήσει στην περιοχή Αμαρίου με τίτλο «ΑΜΑΡΙΑ ΟΔΟΣ»

Η θεματική συνέχεια δόθηκε με επίσκεψη στην καλοδιατηρημένη φάμπρικα (παλαιό ελαιοτριβείο) στο χωριό Θρόνος καθώς και στο υπό ανάδειξη από τον ΣΕΔΗΚ πανάρχαιο μνημειακό ελαιώνα «ΠΑΝΑΚΡΑΙΟ ΑΛΣΟΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝ»

Η μέρα έκλεισε με μια επίδειξη Κυπριακών γεύσεων όπου η τσαμαρέλα (αρνι αποξηραμένο στον ήλιο) το χοιρομέρι σβησμένο σε κρασί, η πανσέτα κρασάτη, τα λουκάνικα κρασάτα ο παστουρμάς (βοδινό με 7 μπαχαρικά) έδεσαν γευστικά με την μοναδική σεβνταλιά και το χαλούμι, μεζέδες όλοι μοναδικοί, που οι Κύπριοι επισκέπτες δημιούργησαν οι ίδιοι στις εγκαταστάσεις εστίασης του Πανακρον.

Το Αμαριώτικο κρασί , παρέα με την Κυπριακή ζιβανία δεν άργησαν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα κεφιού και χαράς στο τραπέζι που ακολούθησε. Τα Κυπριακά τραγούδια εναλλάχτηκαν με τα Κρητικά ριζίτικα και οι Κυπριακές ρίμες περιπλέχτηκαν συγκινητικά με τις Κρητικές μαντινάδες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά τους πανάρχαιους και ακατάλυτους δεσμούς φιλίας και αγάπης μεταξύ του Κυπριακού και του Κρητικού Ελληνισμού.

Τέλος, την τελευταία ημέρα ακολούθησε αξιολόγηση του προγράμματος από τους συμμετέχοντες. Συγκινητικές ήταν όμως και οι στιγμές καθώς οι ίδιοι οι επισκέπτες φύτευσαν συμβολικά ένα κλήμα αμπελιού από τα 6 συνολικά είδη που έφεραν μαζί τους ώστε να προστεθούν, με ξεχωριστή παρουσία, στον νεοδημιουργηθέντα αμπελώνα με το όνομα «ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ» του Πάνακρον δημιουργώντας έτσι έναν άρρηκτο δεσμό με το Αμάρι. Απευθύνθηκε δε και ανοικτή επίσημη πρόσκληση για ανταπόδοση της επίσκεψης στην Κύπρο, καθώς και ανοικτές γέφυρες επικοινωνίας για μελλοντικές συνεργασίες σε πολιτιστικά θέματα.

Έτσι με μεθοδευμένες και προσεγμένες κινήσεις το Αμάρι και η περιοχή του αναδεικνύεται ένας προσφιλής πόλος έλξης, ιδιαίτερα του Κυπριακού Ελληνισμού που δοκιμάζεται ξανά.

Με δεδομένο δε το γεγονός, ότι ακόμα και αδελφοποιήσεις έχουν γίνει μεταξύ Κυπριακών και Αμαριώτικων κοινοτήτων(Μέρωνας-Λυμπια), η Κύπρος και οι άνθρωποι της έχουν γίνει πλέον σταθεροί επισκέπτες στην περιοχή Αμαρίου.

Η δε φυσική ομορφιά με το μοναδικό ανάγλυφο του Αμαριωτικού τοπίου, συνδυασμένη με τα μνημεία της φύσης και του ανθρώπου, αλλά και με την πατροπαράδοτη φιλοξενία και την εγκαρδιότητα των ανθρώπων του τόπου έχουν βοηθήσει τα μέγιστα ούτως ώστε να στηθούν ισχυρές γέφυρες φιλίας μεταξύ των δυο μερών με την αμοιβαία υπόσχεση ότι η όμορφη αυτή συνεργασία θα συνεχισθεί και στο μέλλον.