ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ρεθύμνου επισκέφτηκε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου στις 11/11/2016 προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία με θέμα: «Κρητικές Ἐπαναστάσεις 1821-1866. Ἐνδυμασία, ὁπλισμός, ἐφόδια, λαϊκή ἰατρική».

arka1

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με την κύρια επιμέλεια της Ιστορικής Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου στην Πάτρα και του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου.

Οι εκπαιδευόμενοι πληροφορήθηκαν και παρατήρησαν από κοντά τον οπλισμό της επαναστατικής περιόδου, θαύμασαν την παρουσίαση με τις φορεσιές των κρητικών πολεμιστών και παρατήρησαν τη διαφοροποίησή τους ανάλογης του πλούτου των πολεμιστών, ενημερώθηκαν για τη λαϊκή ιατρική αντιμετώπισης των τραυμάτων με τη χρήση βοτάνων, λιναριού, ρακής, κοπριάς κ.ά. και ενθουσιάστηκαν με την επίδειξη της χρήσης των όπλων.

arka2Με αφορμή την επίσκεψη, ο εκπαιδευόμενος του Α’ κύκλου Κώστας Παπαδάκης μας εξέθεσε την μαρτυρία του προπάππου του:

«Είχα την τιμή να διακρίνω στην εκδήλωση τα όπλα του προπάππου μου Αδάμ Παπαδάκη από το χωριό Πίκρη, ο οποίος ήταν αγγελιαφόρος στο Αρκάδι. Τη βραδιά πριν πέσει το Αρκάδι ανέλαβε να πάει να ειδοποιήσει τον Πάνο τον Κορωναίο που ήταν κλεισμένος με τους άντρες του στο Κλεισίδι Αμαρίου. Όταν γύρισε, το Αρκάδι είχε ήδη καταληφθεί από τους Τούρκους. Ο Αδάμ Παπαδάκης όμως δεν έφυγε, αλλά κατάφερε να μπει μέσα στο Αρκάδι για να πολεμήσει και να βοηθήσει τους δικούς του. Μετά την ανατίναξη της μπαρουταποθήκης κατάφερε να σωθεί, φορώντας τα ρούχα ενός Τούρκου που σκότωσε, και πέθανε σε βαθιά γεράματα. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει Ηρώον προς τιμή του».

Η διευθύντρια ΣΔΕ Ρεθύμνου
Ειρήνη Αντωνίου