ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού στα Κέντρα Υγείας Ανωγείων και Αγίας Φωτεινής

Με την επίσκεψη του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθού στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Ανωγείων και Αγίας Φωτεινής, ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους Διευθυντές και το προσωπικό όλων των επαρχιακών μονάδων υγείας.

Τα ΚΥ Ανωγείων και Αγίας Φωτεινής είναι τα πλέον υποστελεχωμένα του Νομού, τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό. Με τη σημερινή σύνθεση ιατρικού δυναμικού αδυνατούν να καλύψουν με ασφάλεια την καθημερινή εφημερία των μονάδων και τις ανάγκες περίθαλψης των περιοχών ευθύνης τους.

Κοινή διαπίστωση και στα 2 ΚΥ, είναι η μεγάλη έλλειψη νοσηλευτών (στα Ανώγεια υπηρετούν 3 και άλλοι 3 στην Αγ. Φωτεινή), με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι περισσότερες βάρδιες και να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν ούτε τα ρεπό τους.

Ούτε οι οδηγοί ασθενοφόρων επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες επείγουσας διακομιδής ασθενών στο νοσοκομείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οδηγοί των ΚΥ Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου αλληλεπικαλύπτουν αρκετές μέρες την περιοχή ευθύνης των 2 ΚΥ, δηλαδή ταυτόχρονα τις ανάγκες 2 επαρχιών.

Άλλες σημαντικές ελλείψεις είναι η απουσία παρασκευάστριας στο ΚΥ Ανωγείων, η διακοπή λειτουργίας εδώ και 4 μήνες του Ακτινολογικού του εργαστηρίου, η έλλειψη οδοντιάτρου και μαίας, ενώ χωρίς οδοντίατρο είναι και το ΚΥ Αγ. Φωτεινής.

Τέλος, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στα 2 ΚΥ στον τομέα της προμήθειας υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων, καυσίμων για τα ασθενοφόρα, πετρελαίου για τη θέρμανση των κτιρίων, καθώς και στην τεχνική υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων.

Οι δραματικές αυτές ελλείψεις εμποδίζουν τα ΚΥ να ανταποκριθούν -παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού τους- με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας περιοχών απομακρυσμένων και με γερασμένο πληθυσμό. Ούτε λόγος βέβαια για τη δυνατότητα, με αυτές τις συνθήκες, να επιτελεστεί η πιο σημαντική ίσως αποστολή των ΚΥ, που είναι η πρόληψη, η αγωγή υγείας και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε να αναδείξει συνολικά τα προβλήματα των ΚΥ του Νομού Ρεθύμνου και να αξιοποιήσει όλα τα περιθώρια κοινοβουλευτικού ελέγχου για την προώθηση των αναγκαίων λύσεων.