ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του βουλευτή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθού στο Κέντρο Υγείας Περάματος

Το Κέντρο Υγείας Περάματος επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του ΚΥ κ. Νίκο Παπαδάκη και το υπόλοιπο προσωπικό για τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας αυτής της μονάδας υγείας, που έχει προσφέρει διαχρονικά και εξακολουθεί να προσφέρει αναντικατάστατες υπηρεσίες περίθαλψης στους ανθρώπους της περιοχής χάρις κυρίως στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Οι ελλείψεις του Κέντρου Υγείας σε ιατρικό προσωπικό δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές (η πιο άμεση ανάγκη είναι μια δεύτερη θέση παιδιάτρου που λόγω της αυξημένης γεννητικότητας στην περιοχή είναι εντελώς απαραίτητη), υπάρχουν όμως πολύ σοβαρά κενά σε νοσηλευτικό-παραϊατρικό-διοικητικό προσωπικό. Πρώτα και κύρια σε οδηγούς ασθενοφόρων (υπηρετούν 3 που δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες και υπάρχουν μέρες χωρίς οδηγό), σε νοσηλευτικό προσωπικό (στην πρωινή λειτουργία του ΚΥ δεν υπάρχει νοσηλευτής σε όλα τα ιατρεία), σε προσωπικό εστίασης και καθαριότητας (υπάρχει μια μαγείρισσα που καλύπτει και τις δύο ανάγκες), σε συντηρητή των εγκαταστάσεων και σε τεχνικό υποστήριξης των ηλεκτρονικών συστημάτων), ενώ αυτή την περίοδο υπολειτουργεί το Ακτινολογικό Τμήμα λόγω της υποχρέωσης της μοναδικής τεχνολόγου να καλύπτει και τις ανάγκες του αντίστοιχου τμήματος του Νοσοκομείου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το ΚΥ Περάματος είναι ένα από τα 50 ΚΥ όλης της χώρας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, δεν έχει την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη για να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις (τήρηση αρχείων, κοστολόγηση πράξεων, απόδοση λογαριασμών κλπ). Γενικότερα, στο ΚΥ Περάματος όπως και σε όλα σχεδόν τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, παρατηρείται μια τάση αναγκαστικής μετακίνησης μέρους του ανθρώπινου δυναμικού τους στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, στην προσπάθεια να καλυφθούν «εκ των ενόντων» και χωρίς προσλήψεις προσωπικού τα τεράστια κενά στις κλινικές και τα τμήματα του. Με τον τρόπο όμως αυτό «απογυμνώνεται» η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στην ύπαιθρο, υποβαθμίζεται η καθημερινή λειτουργία των ΚΥ και υπονομεύεται η δυνατότητα τους να επιτελέσουν τον πιο ουσιαστικό τους ρόλο που είναι η προληπτική παρέμβαση στην κοινότητα, η αγωγή υγείας του πληθυσμού, η σχολική υγιεινή και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, και στο ΚΥ Περάματος παρατηρούνται οι γνωστές ελλείψεις υλικών και αναλωσίμων (γάζες, ράμματα, μάσκες εισπνοών, γάντια, οδοντιατρικά υλικά κλπ), επισημαίνεται η καθημερινή δυσκολία εξασφάλισης καυσίμων για την κίνηση των ασθενοφόρων, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί το χειμώνα με την προμήθεια πετρελαίου και την θέρμανση του κτιρίου λόγω των περικοπών στις λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ.

Επιπλέον των παραπάνω σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων, το εργασιακό κλίμα επιβαρύνεται από τις εξοντωτικές περικοπές στους μισθούς του προσωπικού, τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των εφημεριών και των υπερωριών, καθώς και τη συνεχή οικονομική αφαίμαξη των εργαζομένων μέσω των χαρατσιών και των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύτηκε να καταγράψει τα προβλήματα και τις ανάγκες και των υπόλοιπων Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο κοινοβουλευτικού ελέγχου για την προώθηση τους.