ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του ΣΔΕ Αγίου Βασιλείου στο Εργαστήρι Κεραμικής Υδρία στον Ασώματο

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου το παράρτημα εκτός έδρας του Σχολείου Δεύτερη Ευκαιρίας Ρεθύμνου στο Σπήλι του δήμου Αγίου Βασιλείου, επισκέφθηκε το εργαστήριο κεραμικής τέχνης «Υδρία» του Σταύρου Καλλονάκη στον Ασώματο του δήμου Αγίου Βασιλείου.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Σχέδιο – Δράσης με τίτλο «Τέχνη – Χειροτεχνία και Κατασκευές», με σκοπό οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της κεραμικής και τη διαδικασία μεταμόρφωσης μιας άμορφης μάζας πηλού σε ένα έργο τέχνης για καθημερινή χρήση ή για διακόσμηση.

Όπως μας είπε ο τεχνίτης επί δεκαετίες Σταύρος Καλλονάκης, η κεραμική είναι η τέχνη της φωτιάς και της μεταμόρφωσης του πηλού σε χειροποίητα αγγεία και άλλα σκεύη, η οποία πραγματοποιείται σε στάδια. Πρώτα με τη βοήθεια του κεραμικού τροχού δημιουργούνται με μαεστρία και πολύ μεράκι τα διάφορα αντικείμενα, όπως αγγεία, βάζα, ποτήρια, πιάτα, μπολ και άλλα σκεύη. Στη συνέχεια αφήνονται να στεγνώσουν σε εσωτερικό χώρο και στη συνέχεια ψήνονται σε καμίνι σε δύο στάδια, πρώτα για να γίνουν συμπαγή και σκληρά και μετά βάφονται και ψήνονται ξανά ώστε να πάρουν τελική μορφή.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ στο Σπήλι του Αγίου Βασιλείου είχαν την ευκαιρία σε ένα όμορφο και φιλόξενο περιβάλλον να έρθουν σε επαφή τόσο με την πανάρχαια αυτή τέχνη της κεραμικής, όσο και με τα κομψοτεχνήματα τα οποία μπορεί να κατασκευάσει ένας έμπειρος τεχνίτης, αλλά και να δοκιμάσουν με βοήθεια και καθοδήγηση να κατασκευάσουν ένα δικό τους μικρό αγγείο. Επιπλέον, ήταν μια ευκαιρία να επισκεφθούμε τον κομψό και φιλόξενο Ασώματο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σταύρο Καλλονάκη που μας φιλοξένησε στο εργαστήριό του και μοιράστηκε την τέχνη του μαζί μας, αλλά και τον βοηθό του Βαγγέλη Μαραβελάκη.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του ΣΔΕ στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου

Οι εκπαιδευτικοί
Καλλέργη Μαρία
Παπαγιάννη Πηνελόπη
Στρατηγάκη Παναγιώτα
Τσιμπουκάκη Αγγελική
Τσοβίλης Θεόδωρος

Οι Μαθητές
Ανδρουλάκης Εμμανουήλ
Ανδρουλάκης Μιχαήλ
Μαστοράκης Παντελής
Καταπόδης Παύλος
Ταταράκη Ελένη