ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του ΣΔΕ Ρεθύμνου στο Παλαιοντολογικό Μουσείο

Το ΣΔΕ Ρεθύμνου επισκέφτηκε το Παλαιοντολογικό Μουσείο της πόλης, την Δευτέρα 4/4/2022 και την Πέμπτη 7/4/2022 με εκπαιδευόμενους του Β’ κύκλου και του Α’ κύκλου, αντίστοιχα. Το Μουσείο αποτελεί παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Μας δόθηκε η ευκαιρία μέσω της ξενάγησης να κάνουμε ένα ταξίδι στην εξελικτική πορεία της γεωλογικής Ιστορίας, ειδικότερα της Κρήτης και του Ρεθύμνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν τα πετρώματα, τα απολιθώματα ασπόνδυλων αλλά και τα ευρήματα με αναπαραστάσεις των ενδημικών θηλαστικών σε πραγματικό μέγεθος, όπως των νάνων κρητικών ελεφάντων, των νάνων ιπποπόταμων και των πολύμορφων ελαφιών της Κρήτης.

Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στεγάζεται στο τέμενος Μασταμπά ή αλλιώς Τζαμί του Βελή Πασά. Ένας χώρος ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας όπου χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1646. Περιλαμβάνει εννιά τρούλους με μιναρέ με εξώστη, καθώς και δεκατρία συνεχόμενα κελιά στη δυτική πλευρά. Έγινε σταδιακά η αναστήλωση του από το 1973 και έπειτα, όπου και παραχωρήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Ευχαριστούμε θερμά τον γεωλόγο κ. Βασίλη Σιμιτζή, άμισθο επιμελητή του Μουσείου, του οποίου η παρουσίαση ήταν εξαιρετική καθώς κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των εκπαιδευομένων με την πλούσια ξενάγηση του.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Γραμματισμού, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ευαγγελία Ιατρού έπειτα από έγκριση του διευθυντή του ΣΔΕ Ρεθύμνου Ιωάννη Σπυριδάκη.

Ιατρού Ι. Ευαγγελία
Περιβαλλοντολόγος, MSc, PhD