ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη Ξανθού στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου: «Να στηρίξουμε στην πράξη το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του»

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησε το Σάββατο 14/3/2020 ο Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στη συνάντηση με τον Διοικητή κ.Ε. Μαρκάκη, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Β. Ακτουδιανάκη, τον Διευθυντή της ΜΕΘ κ. Χ.Μαρκάκη, τη Διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής κα Ε. Ιωαννίδου και τον Πρόεδρο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ κ. Η. Σαμιώτη, συζητήθηκαν οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία με το νέο κοροναϊό και την προετοιμασία του ΕΣΥ για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις έγκαιρης και αποτελεσματικής φροντίδας των πολιτών. Ο Διοικητής και οι γιατροί του Νοσοκομείου διαβεβαίωσαν τον κ. Ξανθό ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα ενημέρωσης και προστασίας του προσωπικού για την ασφαλή διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με SARS-CoV-2. Η δυσκολία που αναδεικνύεται είναι η σοβαρή υποστελέχωση της Παθολογικής Κλινικής που επιβαρύνεται αυτή την περίοδο και με τις αναπνευστικές λοιμώξεις και την εποχική γρίπη, καθώς και η ανεπαρκής στελέχωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), του Αναισθησιολογικού Τμήματος και της Πνευμονολογικής κλινικής.

Οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου θεωρούν απολύτως αναγκαία την προκήρυξη των 4 κενών οργανικών θέσεων στο ΤΕΠ για να ενισχυθεί η «πρώτη γραμμή άμυνας» του νοσοκομείου στη διάρκεια της καθημερινής εφημερίας, ενώ ο Διευθυντής της ΜΕΘ δήλωσε ότι η ανάπτυξη 2 επιπλέον κλινών εντατικής θεραπείας είναι εφικτή στο βαθμό που το προσωπικό της Μονάδας ενισχυθεί με τους απαραίτητους νοσηλευτές και με τουλάχιστον 1-2 γιατρούς.

Ο κ. Α. Ξανθός ανέφερε ότι η πανδημία και οι νέες ανάγκες που δημιουργεί, αποδεικνύουν περίτρανα την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της καθολικής κάλυψης των πολιτών χωρίς διακρίσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε, κατάφερε να κρατήσει όρθιο, λειτουργικό και προσβάσιμο το ΕΣΥ, διασφαλίζοντας το αξιόμαχο της δημόσιας περίθαλψης μπροστά στη νέα απειλή. Σήμερα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, συνομιλεί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, εντοπίζει κενά και ανεπάρκειες στην υλοποίηση των συστάσεων των επιστημόνων και συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις προς το Υπουργείο στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ανθεκτικότητα του συστήματος. Το κρίσιμο ζήτημα είναι, πέραν της αναγκαίας πρόσληψης συμβασιούχων, η δρομολόγηση 4000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, η αναπροσαρμογή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και η στοχευμένη ενίσχυση των δημόσιων δομών ΠΦΥ για να συνδράμουν στην εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση περιστατικών με κοροναϊό.

Ο κ. Α. Ξανθός εξέφρασε, τέλος, την ευγνωμοσύνη του για την ηρωική προσπάθεια που καταβάλλουν, ειδικά αυτή την περίοδο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, τόνισε, η γενναία και έμπρακτη υποστήριξη του ΕΣΥ και των ανθρώπων του. Ειδικά μετά τη σημερινή εξέλιξη του θανάτου 53χρονου εργαζόμενου του Νοσοκομείου Καστοριάς, είναι επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των ατομικών μέτρων προστασίας του προσωπικού του ΕΣΥ, η όσο γίνεται πιο ασφαλής και βάσει κατευθυντήριων οδηγιών διαχείριση των κρουσμάτων και η ειδική προφύλαξη εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.