ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Επίσκεψη του Υφυπουργού Ανάπτυξης στο Βενιζέλειο και στα φιλανθρωπικά ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού

Η δομή παροχής βασικών αγαθών που λειτουργεί στο Δήμο Ηρακλείου με δικαιούχο τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού και συμπράττοντα φορέα το Δήμο Ηρακλείου, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που κάνει το κυβερνητικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης στην Κρήτη.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης καθώς και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη, ξεναγήθηκαν από τον καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινό, πρόεδρο του ιδρύματος Καλοκαιρινού, στο παντοπωλείο και το συσσίτιο καθώς και τους χώρους του κοινωνικού χώρου, όπου μαζί με τα στελέχη παρουσίασαν το αποτελούμενο κοινωνικό έργο.

Η δομή

Στόχος είναι η εξυπηρέτηση δημοτών που ζουν στα όρια της φτώχιας και κάτω από αυτά ή αντιμετωπίζουν φαινόμενα ακραίας φτώχιας. Η δομή προσφέρει φαγητό (δομή συσσιτίου) και βασικά είδη για την διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης (κοινωνικό παντοπωλείο).

  1. Το παντοπωλείο λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ.–17:00 μ.μ. με το απαιτούμενο προσωπικό, που ορίζεται στον Οδηγό Εφαρμογής και Λειτουργίας και συνδέεται με τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία για την συλλογή των παραπάνω προϊόντων. Στεγάζεται σε χώρους με επαρκείς κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίοι πληρούν τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, και συγκεκριμένα σε χώρο ιδιοκτησίας του Δικαιούχου επί της οδού Κοσμά Ζώτου 9 και διασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία τουλάχιστον 100 οικογενειών κάθε μήνα.
  2. Η δομή παροχής συσσιτίου λειτουργεί με σταθερό ωράριο, από Δευτέρα έως Κυριακή, σε επαρκείς κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες πληρούν τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις και συγκεκριμένα σε χώρο ιδιοκτησίας του Δικαιούχου επί της οδού Μονής Αγκαράθου 9, ενώ ο δικαιούχος διαθέτει τα γεύματα από περισσότερα του ενός σημεία διανομής. Απασχολεί το απαιτούμενο προσωπικό, που ορίζεται στον Οδηγό Εφαρμογής και Λειτουργίας, συνδέεται με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχολεία, την τοπική κοινωνία κ.α., διαθέτει πολιτική συλλογής πλεοναζόντων προϊόντων από εργαστήρια – βιοτεχνίες παραγωγής τροφίμων (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, εστιατόρια κλπ.), καθώς επίσης και από τους πολίτες και εξασφαλίζει την τροφοδοσία γευμάτων σε τουλάχιστον 200 ωφελούμενους ημερησίως, καθώς και δεκατιανού στους μαθητές των ωφελούμενων οικογενειών κατά τη σχολική περίοδο.

Η δομή εντάχθηκε 12/12/2016 και χρηματοδοτείται μέχρι 30/9/2023. Η χρηματοδότηση της δομής εξετάζεται να συνεχιστεί στο ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2021-2027.

Επίσκεψη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, επισκέφθηκαν στη συνέχεια το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου έγινε σύσκεψη σε αίθουσα του κτιρίου της νέας πτέρυγας που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Δυπεάρχης Λένα Μπορμπουδάκη, ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Δημήτρης Αγαπίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς ο διοικητής του Βενιζελείου Κώστας Τερζάκης, στελέχη του νοσοκομείου.

«Θα γίνει ανακαίνιση και του παλαιού κτιρίου», ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. Στη δήλωσή του ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως «προγραμματίζουμε την επόμενη φάση που αφορά τη μελέτη για τη διαρρύθμιση του παλιού κτιρίου για να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και σειρά άλλων παρεμβάσεων που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία αλλά και τα νοσοκομεία μας, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στη δημόσια υγεία στο νησί», δήλωσε ο Περιφερειάρχης, ευχαριστώντας τον Υπουργό και τους συνεργάτες του για τη συνεργασία.
Από την πλευρά του ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε πως «οι υποδομές υγείας είναι προτεραιότητα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα σημαντικό έργο τελείωσε, πληρώθηκε από το προγραμμα και αποδόθηκε στην κοινωνία. Δίνουμε και την επόμενη περίοδο μεγάλη βαρύτητα στα έργα υγείας», δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, τονίζοντας πως έχουν επιταχυνθεί οι πληρωμές του προγράμματος.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή προσθήκης τριώροφου βιοκλιματικού κτιρίου Νοσηλευτικών Μονάδων στο Γ.Ν.Η. «Βενιζέλειο – Πανάνειο», το οποίο περιλαμβάνει Λειτουργικά Τμήματα που συμπληρώνουν την κτιριακή του υποδομή, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της Υγειονομικής του Περιφέρειας. Το κτίριο είναι συνδεδεμένο και λειτουργεί συμπληρωματικά με το υφιστάμενο κτίριο σε όλα τα επίπεδα. Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων ανέρχεται σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες Εφημερίας και 3 κλίνες Μονάδας ειδικών λοιμώξεων.

Η συνολική μικτή επιφάνεια των νέων πτερύγων είναι 6.530,33m2 κατανεμημένη σε 4 επίπεδα (Υπόγειο, Ισόγειο και 2 Ορόφους) συν 569,66m2 ημιυπαίθριοι χώροι. Αναλυτικά τα τμήματα που χωροθετούνται σε κάθε ένα από τα επίπεδα του Νέου Κτιρίου είναι τα εξής: Επίπεδο 0/ Υπόγειο: Χώρος ψυγείων νεκρών & νεκροτομείο, χώροι συνεργείων, αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις, Συνδ. Διάδρομος με το υπάρχον κτίριο Επίπεδο 1/ Ισόγειο Διοικητικές υπηρεσίες: Διοικητικό συμβούλιο & Διοικητικές υπηρεσίες, Κτίριο ιματισμού, Συνδετικός διάδρομος με το υπάρχον κτίριο Επίπεδο 2/ Α’ όροφος Νοσηλευτικές Μονάδες: Δύο Παθολογικές Νοσ. Μονάδες δυναμικότητας 26+14 =40 κλινών, Θάλαμοι εφημερίας 3 κλινών, Συνδετική γέφυρα με το υπάρχον κτίριο Επίπεδο 3/ Β’ όροφος Νοσηλευτικές Μονάδες: Δύο Παθολογικές Νοσ. Μονάδες δυναμικότητας 26+14 =40 κλινών, Μονάδα ειδικών λοιμώξεων 3 κλινών, Συνδετική γέφυρα με το υπάρχον κτίριο.
Παράλληλα διαμορφώθηκε ο περιβάλλον χώρος (έκτασης άνω των 3.000τμ) με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ.

Το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό προγραμμα Κρήτης 2014-2020 και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του κτιρίου, η αρχαιολογική έρευνα και επανέκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων και ο εξοπλισμός λειτουργίας. Συνολικός π/υ: 8.945.141,43 ευρώ ( 7.594.510,95 /κτίριο κλπ. και 1.350.630,48/εξοπλισμός).

Το έργο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί σε χρήση (υπολείπεται μέρος του εξοπλισμού).Το έργο της κατασκευής του κτιρίου υλοποίησε η Δ/ση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου/Περιφέρεια Κρήτης .Η προμήθεια του εξοπλισμού γίνεται από το Γ.Ν. Βενιζέλειο.